torstai 21. heinäkuuta 2011

Koukussa korianteriin

Korianteri on kiva sana ja kiva mauste. Meillä tykätään enemmän korianterin siemenistä kuin lehtimäisestä korianteriyrtistä. Siemenissä on vinkeä appelsiiniin tai sitrukseen vivahtava aromi, joka sopii itämaiseen ruokaan. Huushollissamme on tuoksunut korianteri viime viikkoina pariinkin otteeseen - tässä selitykset:

KANA SATAY (4 annosta)

Paras satay-kastike ikinä! Tämä julmetun hyvän makuinen ruoka ei ole mikkään uusi kokkeilu taloudessamme. Olen tehnyt sataykanaa ensimmäisen kerran varmaan kymmenen vuotta sitten. Ohje on ehkä vanhasta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä.

n. 500 g broilerinfileitä
1 rkl korianterinsiemeniä (tai jauhettua korianteria)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sokeria
3 tl suolaa
öljyä

Satay-kastike:
1 pieni sipuli
(1 valkosipulinkynsi)
1 rkl öljyä
1,25 dl maapähkinävoita
2 rkl soijakastiketta
125 g kookoskermaa tai -maitoa
2 rkl (tai maun mukaan) makeaa chilikastiketta

Leikkaa broilerinfileet kuutioiksi (n. 2 x 2cm). Rouhi korianterinsiemenet morttelissa (näin saat parempaa ja maistuvampaa kuin valmis korianterijauhe), silppua valkosipuli ja sekoita ne yhteen suolan ja sokerin kanssa. Lisää broilerkuutiot mausteseokseen ja sekoita hyvin. Nosta astia jääkaappiin ja anna palojen maustua pari tuntia.

Tee satay-kastike: Kuullota silputtua sipulia (ja halutessasi myös murskattua valkosipulia) hetki öljyssä. Lisää maapähkinävoi, soijakastike, kookoskerma ja chilikastike. Keitä seosta, kunnes se on sileää ja kuumaa.

Broilerkuutiot kannattaa ottaa varttia ennen paistamista lämpimään. Ne voi paistaa pannulla kypsiksi ja kauniin värisiksi tai grillata vartaissa.

---

MAUSTEINEN KESÄKURPITSA-KATKARAPUCURRY (kahdelle)

Tämä ohje taas on tuoretta kokkeilua. BBC:n Good Food -lehdestä löytyi ohje, joka houkutteli: mukana olivat kauden kasvikset kesäkurpitsa ja tomaatti sekä rutkasti makuja, mm. ihana, ihana korianteri.

2 rkl auringonkukkaöljyä
500 g kesäkurpitsaa ohuesti viipaloituna (meillä oli kyllä vähemmän, ehkä 300 g ja oli riittävä)
1/2 tl kuminansiemeniä
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
6 valkosipulinkynttä (jee!)
1 punainen chili (siemenet poistettuna) pilkottuna
1 tl korianteria (kokonaisia siemeniä, morttelin kautta parasta)
1/4 tl kurkumaa
500 g tomaatteja pilkottuna (4-5 kpl)
150 ml kasvislientä
225 g raakoja, kuorittuja isoja katkarapuja (meillä oli tiikerirapuja)
1/2 puntti korianteria silputtuna --> jos et tästä yhtään tykkää, niin jätä kokonaan pois

Paista kesäkurpitsaviipaleita öljyssä (wokkipannulla) 5-6 minuuttia tai kunnes ovat pehmenneet sopivasti. Nosta viipalet pois pannulta, mutta jätä öljy. Heitä pannulle kuminansiemenet ja paista niitä muutama sekunti. Lisää sitten inkivääri, valkosipuli, chili ja mausteet. Paista 1-2 minuuttia ja lisää tomaatit. Kypsennä vielä muutama minuutti. Kaada joukkoon kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Meidän kasvisliemi oli jotenkin tosi laimeaa, kun jouduimme lopuksi vielä lisäämään kunnolla suolaa. Maista siis tässä vaiheessa ruokaa ja lisää suolaa, jos haluat. (Sokeriakin voisi ehkä ripauksen laittaa, kun noita tomaatteja on mukana.) Lisää vielä joukkoon kesäkurpitsat ja ravut. Keitä kevyesti, kunnes ravut muuttavat väriä hennon vaaleanpunaisiksi. Liian pitkä keittäminen sitkistää ne. Nakkaa joukkoon suurin osa silputusta korianterista (loppu jää annosten koristeluun) ja sekoita. Tarjoile riisin kanssa. Lehden ohjeen mukaan mangochutney sopisi tähän myös.

Tosi hyviä ruokia molemmat, mutta kyllä kana satay vielä säilyy ykkösenä, ainakin Kotiharmin mielestä.

2 kommenttia:

  1. Voi, miten täällä on paljon ihania asioita ja herkkuja enkä ole ehtiny käyä kommentoimassa. Karkkisalaattiin lähden mukaan oitis ja autenttinen porilainen näytti kerrassaan herkulta! Kotiharmin kokkeiluista nyt puhumattakaan.

    Täällä odotetaan huomista ihan intopiukkana! On niin mukava ajatus viettää aikaa ihanien ystävien seurassa sekä hyvän ruuan ja juoman parissa. Anna-mannan serkut lähtee tänään viikoksi mummolaan, joten me pidetään huoli, ettei hoitotäti ja -setä vain pääse viettämään kaksinkeskistä aikaa ilman lapsia :D Karvainen perheenjäsen lähtee mummon ja ukin mukana mökille.

    Alan tsatsikin tekoon! Tsatsa, cincin ja huomiseen!

    VastaaPoista
  2. Niin myös täällä ootetaan huomisen illan loistoseuraa ja pöydän antimia! Jo siitä onkin aikaa, kun on kokoonnuttu... Huomiseen, mai diör frend!

    VastaaPoista