sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Jälkkärikokkeilu

FST5:lla on ohjelma nimeltään "Mat med bröderna Price" jota tulee katsottua, jos se kanavasurffauksessa sattuu kohalle. Viimeksi veljekset tekivät erilaisia uppopaistettuja ruokia, joista päärynäjälkiruoka kolahti. Paria päärynää käsissäni pyöritellen mietiskelin, mitenkä jälkkäri telkkarissa syntyikään ja ryhdyin puuhaan. Niin syntyi Kokkeillaan-keittiön oma versio, jossa tv-version kanssa oli yhteistä vain päärynät, niiden muoto sekä uppopaistaminen (heh, kannattaa aina tarkistaa reseptit ruuanvalmistuksen jälkeen...). Marinointia en muistanut ollenkaan, eikä frittitaikinan aineksista ollut mitään muistikuvaa. Päärynät pehmenivät mukavasti ja maistuivat hyvälle, eivätkä ollenkaan liian ätläkälle. Makeus tuli jätskistä, joka meillä oli Sortolan kahvijäätelöä. Tuo jäätelö on aivan ihanaa, mutta uppopäärynöiden kanssa toimisi vaniljajäätelö paremmin.

FRITEERATUT PÄÄRYNÄRENKAAT (neljälle)

2 päärynää

1,5 dl vehnäjauhoja
ripaus leivinjauhetta
puolikas vaniljatanko
1 tl kanelisokeria
1 tl sokeria
1 dl vichyä
1 keltuainen

öljyä paistamiseen

Tee frittitaikina: Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet pois. Sekoita kuivat aineet ja vaniljan siemenet kulhossa ja lisää sinne vichy. Sekoita tasaiseksi, lisää keltuainen ja sekoita vielä.

Kuori päärynät ja leikkaa pohjasta siivu pois. Leikkaa päärynöistä noin sentin paksuisia renkaita ja poista niistä keskusta esim. omenaporalla. Päärynästä tulee 3-4 sopivan kokoista rengasta. Kapeampi pää kannattaa leikata vaikka pituussuunnassa kahtia.

Kuumenna öljy (esim. auringonkukkaöljyä) kattilassa. Öljyä on hyvä olla kattilan pohjalla n. 3 - 4 cm. Nostele päärynärenkaita taikinaan ja sieltä öljyyn paistumaan. Kun taikinoidut päärynät ovat saaneet vähän väriä, nosta ne talouspaperin päälle lautaselle. Tarjoile päärynät hiukan jäähtyneinä (vanilja)jäätelön kera.

6 kommenttia:

  1. Minä tykkään uppopaistamisesta, kun olen päässyt sen pelon ylitse, että öljy syttyy ilmiliekkeihin heti kun käännän katseeni, tai vaikken kääntäisikään:)

    VastaaPoista
  2. Ihan sama juttu mullakin, Campasimpukka! Minut on niin hyväksi peloteltu öljyn leimahtamisella, että aina pikkusen varpaillani olen ollut. Nyt rauhoittumista havaittavissa :)

    VastaaPoista
  3. Tykkään tehdä tempuraa ja nyt kun ollaan kokkausvapaalla x aikaa, meinaan ilahduttaa perhettä sushilla ja tempuralla. Tosin vieläkin mieluusti läträän kuuman öljyn kanssa pihalla.

    VastaaPoista
  4. Minua harmittaa eniten uppopaistamisessa "hukkaan" menevä öljy. Vaikka sen voikin käyttää monta kertaa niin öljyn säilöminen ja putsaaminen on vähän ällöä.

    Mutta sillon tällön kun puuhaan ryhdyn, otan avuksi digitaalisen (liha)lämpömittarin. On helpompi hengittää, kun tietää miten kuumaa öljy on.

    VastaaPoista
  5. Hannele: minäkin mittaan samaisella mittarilla eikä sitä samaa öljyä tosiaan hotsita monta kertaa käyttää.

    VastaaPoista
  6. Hukkaöljyn kanssa olen Hannelen ja Campasimpukan kanssa täysin samaa mieltä! Myös mittarin käyttö on koettu järkeväksi.

    Campasimpukka, tempura- ja sushiraportteja ootellaan :)

    VastaaPoista