perjantai 23. joulukuuta 2011

Joulu uunista ulos

Alkavat joulupuuhat olla loppusuoralla. Joululimput makaavat liinan alla. Ne tein mallaslimpun ohjeella, ja lisäsin mausteeksi fenkolia ja pomeranssinkuorta. Viimeiset spelttikeksit ovat uunissa (palamassa varmaankin, kun aloin puuhailla muuta) ja sauna lämpiää. Tänään uuni on suoltanut joulun tuoksuja huushollin täyteen, joten joulun on hyvä tulla.

Spelttipikkuleipiä tai "spelttisiä älypipareita" tein Kokit ja potit -blogin ohjeella. Tavallisilla pipareilla ei oikein ole menekkiä tässä taloudessa. Viime jouluksi tein ruispipareita muistaakseni Voisilmäpeliä-blogin ohjeella, ja ne tekivät kauppansa tavallisia pipareita paremmin. Voittajaksi keksikisassa selvisivät spelttikeksit, niinpä niitä tuikkasin uuniin tänäkin vuonna.

Monena jouluna olen tehnyt punajuurilaatikkoa, niin nytkin. Lanttulaatikkoon sain työkaverilta minulle uuden ohjeen ja naminami, miten herkullista tulikin! Ohjeen mukaan lanttusurvoksen joukkoon lisätään valkokastike, loraus kermaa, munia ja mausteita. Porkkanalaatikko on top3joululaatikkolistallani kolmantena, sitä tein vähemmän kuin lanttulooraa.

PUNAJUURILAATIKKO

n. 500 g raakoja punajuuria
1 sipuli
1 omena
2 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
meiramia
mustapippuria
2 dl kermaa
(sinihomejuustoa)

Raasta punajuuret ja omena karkealla terällä. Silppua sipuli. Sekoita punajuuret, omena ja sipuli keskenään ja lisää joukkoon hunaja, ripaus suolaa, mustapippuria ja meiramia. Sinihomejuustoa voit lisätä halutessasi joukkoon. Kaada raasteseos vuokaan ja lorauta kerma päälle. Paista 175 asteessa reilun tunnin ajan tai kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Suolatilanteen voi tarkistaa kypsymisen loppuvaiheessa. Sitä voi tarvittaessa lisätä ja sekoittamisen jälkeen laittaa laatikon kypsymään loppuun.

---

SAMETTINEN LANTTULAATIKKO

2 kg lanttuja

5 dl maitoa
hiukan reilu 1 dl vehnäjauhoja
muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria

3 munaa
kermaa
siirappia
korppujauhoja
voinokareita

Kuori, pilko ja keitä lantut. Soseuta kypsät lanttukuutiot.

Tee valkokastike: Sekoita kattilassa vehnäjauhot ja maito. Kuumenna hiljalleen ja sekoitellen. Kiehauta, kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla, muskottijauheella ja valkopippurilla.

Sekoita hiukan jäähtyneeseen valkokastikkeeseen lanttusose, loraus kuohukermaa, munat ja siirappi. Sekoita hyvin. Halutessasi voit vielä tässä vaiheessa surauttaa seosta sauvasekoittimella, se takaa samettisen pehmeän koostumuksen. Maista suola-siirappitasapaino, lisäile tarvittaessa. Kaada seos uunivuokiin, rypytä pintaa ja ripottele päälle korppujauhoja. Nostele päälle muutamia pieniä voinokareita. Paista 200 asteessa tunti (tai 175 asteessa pari tuntia, kuten minä tein).

HYVÄÄ JOULUA!

4 kommenttia: