keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Sitruunainen purjo-vuohenjuustopiiras



Voitaikina on tuote, joka harvakseltaan (=joulun aikaan) hyppää pakastekaapista ostoskärryyn. Muutoin ei juuri koskaan. En ole oikein keksinyt sille sopivaa käyttötarkoitusta torttujen lisäksi. Joskus olen tehnyt voitaikinasta pieniä kinkkupiirakoita tai -pasteijoita tai vastaavanlaisia viritelmiä, mutta eivät ne ole vakuuttaneet maullaan tai koostumuksellaan. BBC:n Good Food -lehdessä (helmikuu 2012) oli houkutteleva "Leek, goat's cheese, walnut & lemon tart" -ohje, ja joitain viikkoja pohdiskeltuani päätin voitaikinapohjasta huolimatta kokeilla sitä. Sitruunalla silattu täyte toimikin yllättävän hyvin raskaan voitaikinan kanssa, eikä päällimmäiseksi jäänyt ollenkaan rasvainen maku ja tuntuma. Olin ajatellut, että piiraan voisi ehkä tehdä jollain omalla pohjaversiolla, mutta taidan tehdä joskus uudelleen ihan ohjeen mukaan, voitaikinalla.

Tätä piirasta varten pitää kaupasta löytää yhtenä levynä oleva voitaikina, ei niitä valmiiksi viitenä kappaleena olevia levyjä.


Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Minä pikkuisen muutin ainesten määriä, ja lopputulos oli herkullinen näinkin.


SITRUUNAINEN PURJO-VUOHENJUUSTOPIIRAS

2/3 pkt (siis puolen kilon paketista) voitaikinaa

2 pientä tai 1 iso purjo
pari ruokalusikallista voita + tilkka oliiviöljyä
2 tl tuoretta timjamia
1/2 sitruunan mehu
1/2 sitruunan kuori
1 tl (ruskeaa ruoko-)sokeria
suolaa, mustapippuria
n. 100 g levittyvää vuohenjuustoa
n. 1/2 dl saksanpähkinöitä murskattuna

Sulata voitaikina.

Halkaise ja huuhtele purjo(t). Leikkaa suikaleiksi ja paista voi-öljyseoksessa lempeällä lämmöllä, kunnes ovat pehmeitä. Älä ruskista. Sekoita joukkoon silputtu timjami, sokeri, hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste sekä sitruunamehu. Kuumenna nopeasti niin että sitruunanmehu haihtuu. Suolaa ja pippuroi, tarkista maku. Nosta seos jäähtymään ja työstä sillä välin voitaikinaosuus.

Leikkaa voitaikinalevystä 1/3 pois (tee vaikka torttuja, jos et muuta keksi :)  ). Kauli piirakkaan tarvittavaa 2/3 taikinaosuutta vähän ohuemmaksi, noin puolen sentin paksuiseksi tai vähän alle. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle pellille. Tee terävällä veitsellä noin sentin levyinen reunus piirakalle: Leikkaa varovasti veitsen kärjellä taikinaa, mutta älä pohjaan asti. Pistele pohjaa (ei reunaosioita) haarukalla. Levitä purjoseos taikinapohjalle ja jätä ne äsken merkkaamasi reunat paljaaksi. Murustele kahden haarukan avulla vuohenjuustoa purjoseoksen päälle ja ripottele pinnalle lopuksi pähkinämurua. Viimeistele muutamilla tipoilla oliiviöljyä. Voitele reunasiivuja varovasti öljyllä ja laita piiras 220-asteiseen uuniin 15 - 20 minuutiksi. Uunissa taikinareunus nousee kauniisti ja ruskistuu nätiksi, sitten alkaa olla valmista.

Piiras sopii syötäväksi hiukan lämpimänä vaikkapa raikkaan salaatin kanssa. Maistuu kylmänäkin :)

3 kommenttia:

  1. Ooh, näyttää ja varmasti maistuu ihanan keväiseltä! Pakko kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
  2. On herkullisen näköinen ja hyvät täytteet! Minäkin olen huono käyttämään voitaikinaa.. ehkä koitan tätä. Hienon lehtevät nuo piiraan reunat!

    VastaaPoista
  3. Virpi, maku oli raikas ja vähän erilainen, mutta hyvä.

    Jokihaka: Lehteviä reunoja on kiittäminen valmistaikinaa ja onkin ne muhkeat. Montakohan päivää pitäis itte kaulita, että sais moiset kerrostumat...?

    VastaaPoista