lauantai 9. kesäkuuta 2012

Pieni alkupala - ja pastakastike

Tomaatti-mozzarellasalaatti (insalata caprese) on monille tuttu raikas herkku, joka tuo ainakin minulle mieleen kesän. Koska nyt on kesä (kesäkuu ainakin, vaikkei sukkahousut päällä tänään siltä tuntunutkaan), on syytä laittaa tomskut ja juusto jonoon. Joskus lirautan päälle vain vähän oliiviöljyä ja ripsautan pintaan suolaa ja mustapippuria, tänään tein jotain kastikkeen tapaista noista samoista aineksista. Sillä tavalla ihana basilika tuli entistä paremmin esiin ja makuun uudenlaista raikkautta.


TOMAATTI-BASILIKASALAATTI (kahdelle)

2 tomaattia
vajaa pallo (buffalo)mozzarellajuustoa

n. 10-15 basilikanlehteä
2 salvianlehteä
1 pikkuruinen valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria
n. 1 rkl oliiviöljyä
(1/2 tl valkoista balsamicoa)

Tee kastike: Laita basilikan- ja salvianlehdet, rikki jyrskäytetty valkosipulinkynsi, suolaa ja pippuria mortteliin. Möyhennä aineksista tasainen tahna ja lisää oliiviöljy (ja balsamico) ja sekoita hyvin.

Siivuta tomaatit ja mozzarella ja asettele ne kahdelle lautaselle jotenkin limittäin. Liruttele päälle vihreää kastiketta.

- - -

Pääruuan osalta jatkoimme italiateemaa ja söimme itse valmistettua linguine-pastaa kylmäsavulohi-parsakastikkeen kera.

Jälkikirjoitus 10.6.2012: Armastus vaatii, että pastakastikeresepti tulee julkaista. Se oli hänen mielestään niin älyttömän hyvää :) Se oli myös hyvin yksinkertainen:

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
4 tuoretta parsatankoa
n. 100 g kylmäsavulohta
2 dl kuohukermaa
ruohosipulisilppua, mustapippuria

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Napsauta parsojen tyvestä puumainen osa pois ja kuori parsoja kevyesti tyvestä. Leikkaa parsat noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi/kiekoiksi. Kuullota sipuleita ja parsoja pannulla öljyssä, kunnes sipulit hiukan pehmenevät. Leikkaa kala sopiviksi suupaloiksi. Kaada pannulle kerma ja nosta sinne myös kalapalat. Kiehauta reilut viisi minuuttia tai kunnes kastike hiukan sakenee. Mausta mustapippurilla ja ruohosipulisilpulla. Minä en lisännyt suolaa lainkaan, sillä sitä tuli kalasta riittävästi.

2 kommenttia: