tiistai 24. heinäkuuta 2012

Lohilaatikko

Meillä kaikilla on kokemuksia julkisten laitosten ja syöttölöiden lohikiusauksista ja -laatikoista. Perunaa on, mutta lohipalat yleensä hakusalla. Lohen maku on niin voimakas, että se on tällaiseen vuokaan kiitollinen kaveri. Vähällä kalalla paljon makua. Meillä lohta oli runsaasti, kun sattui kaupasta 600 gramman palanen mukaan ja kun se nyt vaan on niin hyvää.

Minulla on tapana tehdä laatikkoruokia (valkosipulipottuja, kinkkukiusausta ym.) niin, että puolet nesteestä on jotain kermatuotetta ja puolet kasvis- tai lihalientä. Tulee hyvää.


LOHILAATIKKO

8 isohkoa perunaa
n. 600 g painoinen lohifile
3 pientä sipulia (nyt kun on uutta sipulia, niin varsineen kannattaa laittaa)
valko- ja mustapippuria
(tuoretta) tilliä
suolaa
n. 2,5 dl vettä
kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa

Kuori / raaputa perunat ja tee niistä vaikka suikaleita. Silppua sipulit. Poista lohifileestä nahka ja ruodot, ja siivuta kala. Ripottele kalapalojen pinnalle vähän suolaa ja musta- ja valkopippuria. Kuumenna vesi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Lisää sekaan ruokakerma.

Lado vuokaan kerroksittain perunasuikaleita, sipulisilppua, kalaa ja tilliä. Suolaa voit halutessasi ripsauttaa ihan hitusen perunakerroksen päälle. Minä laitoin kalaa kahteen kerrokseen. Kaada lopuksi vuokaan kerma-kasvisliemiseos ja lykkää vuoka uuniin. Paista 200 asteessa, kunnes potut ovat kypsiä. Meillä vuoka muhi uunissa ehkä jopa parikin tuntia (kas kun yllättäen unhoitin vilkaista kelloa, kun laitoin vuoan uuniin).

4 kommenttia:

  1. Tämä on sitä, mitä meillä tehdään, kun lohta on tullut loimutettua liikaa. Seuraavana päivänä on sitten lohilaatikkoa:) Ei vaan liian kiireessä voi tehdä, vaatii aikansa muhia!

    VastaaPoista
  2. Ah, lohilaatikkoa loimulohesta... Ekstrahyvämaku! Lohilaatikko ei tosiaan oo mikään arjen pikaruoka, mutta lomalla arkenakin ehtii muhitella pitempiä uuniruokia.

    VastaaPoista
  3. Tämähän on oikein mainio arkiherkku :) laitan heti to cook-listalle odottelemaan.

    VastaaPoista
  4. Annemi: Arkiherkkuja tarvitaan aina, ja lohilaatikko on siihen tarkoitukseen oivallinen valinta. Jos malttaa suikaloida potut ohuemmalti, niin kypsymisaikakin lyhenee.

    VastaaPoista