lauantai 16. helmikuuta 2013

Sitruunapolentakakku

Polentajauhopussi (= maissiryynejä) on ainakin meillä yleensä piilossa hyllyn perällä, josta se raukka harvakseltaan pääsee mukaan ruuanlaittoon. Joskus tulee tehtyä liharuualle lisukkeeksi polentaa, esimerkiksi tällä tavoin. Siis silloin, kun muistaa että on olemassa sellainenkin aines!

Sitruunapolentakakun ohjeeseen törmäsin kirjassa "Hyvää ruokaa ystäville" (Fran Warde). Heitin toiveet korkealle, jotta kakku olisi maukas. Silloin nimittäin saisin uuden käyttökohteen polentaryyneilleni, eivätkä ne venyisi kaapinperukoilla niin pitkään, että vanhenisivat.

Ja bingo! Kakku oli ihana! Maku oli tällaiselle sitruunahimoiselle mahtavan sitruunainen, ja koostumus mehevä ja hitusen rakeinen. Reseptissä suositeltiin tarjoamaan kakkua kermavaahdon kera, mutta ei se mielestäni mitään kermoja kaipaa. Pistele poskeen sellaisenaan! No, saat käyttää kermaa, jos tahot :)


Minä tein (tunnustan: epäluuloisena) kakun puolitetulla ohjeella. Pikkuinen kakku oli niin hyvää, että se tulee syödyksi ennen kuin ehdin sanoa "sitruuna", joten seuraavalla kerralla lataan täyden määrän taikinaa vuokaan. Ohje on tässä nyt ihan sellaisenaan, kun se kirjassa oli.


SITRUUNAPOLENTAKAKKU

250 g huoneenlämpöistä voita (minulla oli margariinia)
250 g sokeria
4 munaa
3 sitruunaa
125 g polentaa eli maissiryynejä
125 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pese sitruunat huolella ja raasta kahdesta kokonaisesta sitruunasta ja yhdestä puolikkaasta kuori. Purista myös kahdesta ja puolesta sitruunasta mehu.

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, ja lisää vatkaten sekaan yksi muna kerrallaan. Sekoita keskenään polenta ja vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja sitruunankuoriraaste. Lisää rasva-sokeri-munavaahtoon sitruunamehu ja kuivat aineet. Vatkaa nopeasti sekaisin ja kaada voideltuun (tai leivinpaperilla vuorattuun, kuten minä tein) vuokaan (n. 20 cm  halkaisija). Viipaloi jäljelle jäänyt sitruunanpuolikas ja asettele viipaleet kakun päälle.

Kirjassa ohjataan paistamaan kakkua 180-asteisessa uunissa 25 minuuttia ja sitten 160 asteessa 10 minuuttia. Minun kakkuni ei tällä systeemillä kypsynyt keskeltä (puutikulla kokeilin), joten laitoin lämmön takaisin 180 asteeseen ja paistoin reilut 20 minuuttia lisää. Seuraavalla kerralla kokeilen paistaa koko ajan vaikkapa 175 asteessa ja tarkkailla kypsymistä tikulla.


4 kommenttia:

  1. Lurps, hyviä sitruunakakkuohjeita ei ole koskaan liikaa. Meillä ei vaan ole niitä kadotettavia polentajauhoja, pitäisi siis varmaan ostaa.

    VastaaPoista
  2. Sitruunakakut ovat suosikkejani! Tämä kakku on hyvä syy ostaa polentaa :)

    VastaaPoista
  3. Tykkään sitruunasta ihan hirveästi ja tämä kakku näyttää siltä että olisi tullut juuri italialaisen huivipäisen mummelin kiviuunista ulos! ;) Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oon kans ihan sitruunafani, ja tämä kakku iskee siihen saumaan täydellisesti!

      Poista