torstai 25. huhtikuuta 2013

Gratinoidut kukinnot

Miten mainio ruoka! Sopii syötäväksi sellaisenaan, mutta on hyvä kumppani lihalle, kalalle, broilerille tai vaikka hyvälle makkaralle. Se on siis kukka- ja parsakaaligratiini!


KUKKA- JA PARSAKAALIGRATIINI

yhteensä noin 350 g kukka- ja parsakaalta
vettä
ripaus suolaa

50 g voita
1 salottisipuli silputtuna
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 dl juustoraastetta (laitoin puolet emmentalia, puolet cheddaria)
ripaus muskottipähkinää, suolaa ja mustapippuria
1 keltuainen

Leikkaa parsa- ja kukkakaali reiluiksi nuppusiksi ja keitä niitä ripauksella suolaa maustetussa vedessä vajaat viisi minuuttia. Kaada vesi heti pois ja laita nuput uunivuokaan. Tällää ne niin, että kukinnot ovat päälläpäin.

Valmista kastike. Sulata voi kattilassa. Lisää sipulisilppu ja hienonnettu valkosipuli. Kuullota niitä hetki, mutta älä ruskista. Lisää jauhot ja sekoita, älä niitäkään ruskista. Kaada noin puolet maidosta kattilaan ja sekoita reippaasti vispilällä. Kun seos on sileää, lisää loppu maito ja kuumenna kastike. Keitä lempeästi 10 minuuttia ja lisää sitten juusto ja sekoita hyvin. Mausta (vastaraastetulla) muskottipähkinällä ja suolalla ja pippurilla. Ihan lopuksi lisää joukkoon keltuainen samalla kastiketta reippaasti sekoittaen. Älä keitä enää.

Kaada kastike kukintojen päälle ja ripottele pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta. Gratinoi 225-asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia tai kunnes paistos on sinun silmiisi kauniin värinen.

Tätä gratinointikastiketta olen aiemmin käyttänyt mm. semisalaatissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti