torstai 25. heinäkuuta 2013

Kukkia ja perhosia


Meillä on parvekkeella terhakka kesäkurpitsa, joka näyttää myös olevan kohtuullisen satoisa. Sen kullankeltaisia kukkia ihaillessani olen monesti haaveillut täyttäväni ja friteeraavani niitä. Kukkia on kuitenkin kerrallaan vain muutama, enkä ole viitsinyt niiden tähden viritellä kukkaravintolaa. Kunnes sitten aamuna muutamana ystäväni Pienviljelijä joen toiselta puolelta pirautti ja tarjosi meille kesäkurpitsankukkia. Kyllä kiitos! Ongelmaksi vain meinasi muodostua lomalaisen kiireet, kun missään välissä ei ollut rääpyä valmistaa kukkasista ruokaa. Niitä ei kannata hankkia jääkaappiin odottelemaan päiväkausiksi, vaan viisainta lienee valmistaa ne hetimiten poiminnan jälkeen. Viimein hoppu hellitti, joten panin polkimet vauhtiin ja hain kukkaset.

Valmistuksessa käytin Heleen's hobbies -blogin ohjetta vain pienen pienillä muutoksilla, ja sekä täyte että frittitaikina onnistuivat yli odotusten. Täytteeseen lisäsin parmesaaniraastetta ja frittitaikinasta tein hitusen tanakamman. Olin nimittäin intoutunut täyttämään kukat vähän tuhdisti, ja arvelin paksumman taikinan pitävän täytteet kuosissaan ohutta paremmin. Hyvinhän se sitten toimikin. Täytteessä oli makua (ja pinjansiementen ansiosta myös mukavaa rapsakkuutta), niin kuin taikinassakin, mutta kukkien hentoisen kukkea makukin tuntui suussa kivasti.


TÄYTETYT JA FRITEERATUT KESÄKURPITSANKUKAT (n. 12 kpl)

Friteeraustaikina:

reilu 1 dl vehnäjauhoja (desin lisäksi laitoin kukkurallisen ruokalusikallisen)
0,5tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1,5 dl olutta
1 muna

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään, ja lisää sekaan olut ja kananmuna koko ajan vispilällä sekoittaen.

Juusto-pinaattitäyte:
70 g pinaattia
1 pieni sipuli (laitoin uuden sipulin varsineen)
pieni valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
reilu 100 g ricottajuustoa
2 rkl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
2 rkl pinjansiemeniä

öljyä (rypsi- tai friteerausöljy)

Aloita paahtamalla pinjansiemenet kuumalla ja kuivalla pannulla. Heiluttele pannua välillä ja ole tarkkana, etteivät siemenet kärähdä. Ota siemenet pois pannulta ja jätä odottamaan.

Huuhtele ja valuta pinaatinlehdet ja poista paksuimmat lehtiruodit. Pilko pinaattia hiukan. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita pannulle vähän öljyä ja freesaa pinaattia ja sipuleita pannulla hetken aikaa. Nosta pannu pois levyltä ja lisää sinne ricottajuusto, parmesaaniraaste, pinjansiemenet ja mausteet.

Avaa varovasti kukan supussa olevia terälehtiä ja poista sisältä hede/emi. Laita jokaiseen kukkaan noin teelusikallinen täytettä ja kierrä sitten terälehdet takaisin suppuun.

Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen. Pyöräytä kukat taikinassa, nosta ne kuumaan öljyyn ja friteeraa pari minuuttia välillä kääntäen. Valuta talouspaperin päällä, jotta ylimääräinen öljy jää paperiin. Nauti heti.

Friteeratut kesäkurpitsankukat sopivat niin alkupalaksi kuin pääruuan lisukkeeksikin, ja me nautiskelimme niitä salvia-basilikapestolla höystetyn farfalle-pastan eli perhospastan kera. Niin raikasta, niin kesäistä!

Kiitämme lämpimästi kukista Pienviljelijää!!!

9 kommenttia:

  1. Meillä ei taaskaan taida tulla kuin kukkia! Joten jospa minäkin kokkeilisin tätä kiinnostavaa ohjetta, luin myös sen Heleenin postauksen aiheesta. Uppopaistaminen on oikein paikallaan hellepäivänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos tulee vaan kukkia, niin hopihopi niillä herkuttelemaan! Minä en ole aiemmin kesäkurpitsan kukkia ruuaksi valmistanut, joten en muista ohjeista tiedä. Tämä toimi!

      Poista
  2. Oi, näitä täytyy tehdä! Meillä jostain syystä tänä vuonna kesäkurpitsa mököttää, mutta kukkia se tekee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanot sille mökötille, että nyt lähtee kukat! Jos se havahtuis siitä. Nää olivat hirmuisen hyviä!!!

      Poista
  3. Missä vaiheessa kesäkurpitsasta voi napata kukat jos se tekee myös kurpitsoja? Vai onko sillä mitään väliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän lienee viisaampiakin vastaajia kuin minä :) Melkein sanoisin, ettei ole väliä, mutta toivoisin tähän kommenttia myös joltain, joka OIKEASTI tietää asiasta jotain! Silläkin taitaa olla väliä, missä vaiheessa kukat ovat, ettei tule liian ruttanoita tai liian avonaisia.

      Poista
    2. Mekin on tehty sienitäytteisiä kesäkurpitsankukkia mutta silloin ne otettiin anopin kurpitsoista ;)

      Poista
  4. Minun kurpitsani kehtasi pääosin kukkia poissaollessani. Onneksi se lepyttelee minua nyt hyvillä kesäkurpitsoilla.

    Italiassa maistoin muuten sellaisia unelmankeveitä kesäkurpitsankukkia, joissa ei ollut mitään täytteitä, vain kevyt frittitaikina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryökäle! Mutta hyvä kompensoimaan :)

      Täytteettömissä kukissa taitaa tulla itse kukan maku paremmin esille.

      Poista