sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Runebergin tortut (ilman karvasmantelia)

Makumieltymyksiä on monenlaisia. Tämänkertaiset Runebergin tortut veivät minun mielestäni voiton kaikista aiemmin maistamistani kirkkain lukemin. Olen testannut karvasmanteliversiot, mutta ne puistattavat minua. Kostutuksena minun makuhermojani kutkuttaa enemmän punssi kuin rommi. Kun tekee Runebergin torttunsa itse, voi vaikuttaa makuihin niin kuin huvittaa.

Tein Runebergin tortut melkein tällä ohjeella. Vaihdoin sokerin ruokosokeriin ja vähensin hiukan sen määrää. Kekseinä käytin JyväsHyvät Luonnonhyvä kaurakeksejä, jotka muutenkin sopivat tällaiselle krantulle keksinsyöjälle. Kostutuksen pidin yksinkertaisena: punssia ja vettä suhteessa 1:1. Hillosilmän lisäsin vasta paiston jälkeen.


RUNEBERGIN TORTUT (12 kpl muffinipellillä)

200 g voita tai margariinia
1,5 dl (ruoko)sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
110 g kaurakeksejä
2 dl jauhettua mantelia
0,75 dl kevytkermaa

punssia + vettä (yhtä torttua kohden suunnilleen ruokalusikallinen kumpaakin)
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka sitruunamehua

Jauha kaurakeksit. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri ja lisää sekaan kananmunat koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma ja lisää vaahtoon. Sekoita ja lisää joukkoon myös keksijauhe, mantelijauhe ja kevytkerma. Sekoita nopeasti.

Voitele muffinipellin kolot kevyesti ja jauhota niitä hiukan. Jaa taikina koloihin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 17 minuuttia tai kunnes reunat alkavat hiukan saada väriä. Voit kokeilla kypsyyttä tikulla. Anna leivonnaisten jäähtyä hetken aikaa ennen kuin kumoat ne.

Koristele kakkuset niin, että ne ovat pohjapuoli ylöspäin (kiva vinkki Kinuskikissalta). Sekoita vesi ja punssi ja kostuta tortut lusikan tai pullasudin avulla. Jos koristelet ja tarjoilet vain muutaman kerrallaan, kuten minä, on kostutus helppo annostella niin, että mittaa ruokalusikallisen punssia ja ruokalusikallisen vettä per leivos. Nosta leivosten keskelle vadelmahilloa. Laita kuppiin tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua. (Minä tein kaksi torttua ja niitä varten laitoin ehkä 2-4 tl tomusokeria). Sekoita tahnaksi ja kiepauta sitä hillosilmän ympärille renkaaksi.


Ennakkomaistanta suoritettu! Lisää herkutellaan 5.2.

8 kommenttia:

  1. Ovatpa nättejä. :) Itsellä taitaa Runebergin tortut jäädä tänä vuonna muiden kiireiden vuoksi leipomatta, pakko varmaan tyytyä kaupan valmiisiin leivonnaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Kyllä kaupan tuotteillakin saa ruuneberinleivoshimon taltutettua.

      Poista
  2. Tarttiskohan munkin kokeilla, ikinä en ole ruunepereja tehnyt ja yleensä yksi kpl/vuosi ostettunakin piisaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on semmoinen kutina, että olisin tehnyt Runebergin torttuja joskus, mutta en varmasti ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen. Oli siis aika kokkeilla (uudelleen), kokkeileppa sinäkin! Tämä ohje ainakin toimi.

      Poista
  3. Minulle karvasmanteli ja kardemumma ovar Runebergien must. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaan sinulle tästä lähtien aina minun karvasmanteliannokseni :)

      Poista
  4. En ole koskaan saanut aikaiseksi, nyt täytyy pistää vakavaan harkintaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko teit :) ? Meillä sulateltiin tänään pakasteesta muutama torttu ja yhä vain maistuivat hyville!

      Poista