lauantai 3. toukokuuta 2014

Karpalovispipuuro

Vispipuuro vie ajatukset lapsuuteen ja tuo mieleen äidin hääräämässä keittiössä. Äiti teki puuron lähes poikkeuksetta puolukoista, mutta minä olen omassa taloudessani käyttänyt myös mustaherukkaa, karviaista tai raparperia. Nyt kun meillä on ollut ilo saada reilummasti karpaloita (kiitos Puolanka!), tein vispipuuron niistä. Jos karpaloita ei ole saatavilla, löytyy kaupasta karpalomehua, jota tähän voi käyttää. Silloin lisättävän sokerin määrässä täytyy olla tarkkana, ettei hurauta liikaa. Karpalomehujakin on monenlaisia. Osassa on omenamehua ja muita makuja lisänä, mutta löytyy myös pelkästään karpalosta tehtyjä mehuja.


KARPALOVISPIPUURO

4 dl karpaloita
5 dl vettä
(tai noin 7 dl karpalomehua)
n. 1,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
ripaus suolaa
kukkurallinen desilitra mannaryynejä
1 tl vaniljasokeria

Laita karpalot ja vesi kattilaan ja kiehauta hetken ajan. Siivilöi mehu toiseen astiaan (tai kattilaan). Karpaloita kannattaa painella kunnolla lusikan avulla siivilää vasten, jotta kaikki mehu irtoaa kunnolla ja mahdollisimman paljon hyvää pusertuu siivilän läpi mehuun. Minulla jäi lopulta ruokalusikallinen karpalonkuoria jäljelle, kun mehua oli kaikkiaan 7 dl. Kaada mehu takaisin kattilaan, lisää sokeria maun mukaan sekä ripaus suolaa ja kuumenna kiehuvaksi. Ripottele sitten mannaryynit sekaan koko ajan vispaten. Anna puuron kiehua viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Nosta puuro jäähtymään. Kun puuro on jäähtynyt, lisää sekaan 1 tl vaniljasokeria. Vatkaa puuroa sähkövatkaimella, kunnes se on kuohkeaa ja väri on vaalentunut.

Jos meillä olisi ollut kermaa, olisin kokeillut karpalovispipuuron kera Campasimpukan inkiväärikermaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti