perjantai 22. elokuuta 2014

Täytetty tofu (ja possukuutiot)

Emme ole oikein aktiivisia tofun syöjiä. Äkkiseltään en muista, että meillä olisi tehty tofua kuin yhdellä tavalla - tofu teriyakia (tosin useampia kertoja). Ehkä sitä on johonkin kiinasoppaankin joskus laitettu, mistä vähän heikko muisto on jäänyt. Muuan vastikään netistä löytämäni täytetyn tofun resepti oli niin houkutteleva (askarteluosioistaan huolimatta), etten voinut sitä vastustaa. Nyt oikein lämpimästi kiittelen itseäni siitä, että tartuin tuumasta toimeen ja tein sitä!

Tähän eteläisen Kiinan herkkuun kului nyt vain kaksi ruokalusikallista porsaanjauhelihaa, joten sain samalla tehtyä toisenkin ruokalajin, paistettuja possukuutioita. Paitsi että vähän syötiin kyllä samalla aterialla myös näitä, kun olivat niin hyviä. Nyt pitäisi vielä keksiä, mihin koloistaan kaivetut tofumuruset käytetään. Voisiko niitä käyttää munakkaaseen? Auttakaa! Mikä on lempitofureseptisi?



TÄYTETTY TOFU (2 palaa)

270 g kiinteää tofua

2 rkl porsaanjauhelihaa
4 siitakesientä
2 cm:n pala porkkanaa
1/4 pienestä (puna)sipulista (tai pätkä kevätsipulin vartta)
1 pieni valkosipulinkynsi
n. 1 cm tuoretta inkivääriä
1 tl soijakastiketta
ripaus suolaa

(maapähkinä)öljyä paistamiseen

Leikkaa tofupala kahtia ja koverra terävän pienen puukon ja teräväkärkisen lusikan (muovinen kiivilusikka toimi hyvin) avulla kumpaankin palaan kolo.

Valmista täyte. Hienonna sipuli, sienet ja porkkana tosi pieneksi silpuksi. Raasta valkosipulinkynsi ja inkivääri. Sekoita täyteainekset taikinamaiseksi ja täytä sillä kolot.

Kuumenna paistinpannulla öljyä ja nosta tofupalat paistumaan. Laita ensimmäisenä jauhelihapinta pannua vasten. Paista joka puolelta kauniin kullanruskeaksi. Tässä menee aikaa noin 15 minuuttia, ehkä hiukan pidempäänkin.

Tee tofupalojen paistuessa kastikeliemi valmiiksi:

2 rkl soijakastiketta
2 tl maissitärkkelystä
7-8 rkl vettä
1/6 kanaliemikuutiosta

Sekoita maissitärkkelys soijaan ja veteen. Murustele joukkoon kanaliemikuution palanen.

Kun olet paistanut tofukuutioita joka puolelta, kaada pannulle kastikeliemi ja anna kiehahtaa kolme minuuttia. Tarjoile tofukuutiot esimerkiksi riisin kera.



* * *


POSSUKUUTIOT

400 g porsaanjauhelihaa
1/4 (puna)sipulia hienoksi silputtuna
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2 tl soijakastiketta
vajaa 1 tl suolaa
reilut rouhaisut mustapippuria
1 kananmuna
1 rkl korppujauhoja
1/2 - 1 tl cayennepippuria

Sekoita aineksista taikina. Parhaiten saat taikinan sekoittumaan kädellä puristellen ja sekoittaen. Muotoile taikinasta lihapullan kokoisia kuutioita ja ruskista ne joka puolelta paistinpannulla. Kun kuutiot alkavat olla kypsiä, voit halutessasi kaataa pannulle vielä yllä mainitun kastikkeen ja pyöräyttää kuutiot siinä.

8 kommenttia:

  1. Voitko kuvitella en ole koskaan käyttänyt tofua kotikeittiössä... Tämä voisi olla sopiva kevytlaskeutuminen asian pariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, oikeastaan en voi kuvitella :) Etkös sinä ole tehnyt kaikkea!!!

      Minäkin olen varsin tuore tofun käyttäjä. Täytetty tofu sopisi hyvin aloittelevalle tofukokkaajalle, kuten myös Ankerias Vipuselta otettu tofu teriyaki.

      Poista
  2. Oikeaa askarteluruokien aatelia! Menikö yhtään tai monta tofuarkkua rikki? (toiveikkaana kysyn :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloittelijan tuurilla 100 % eli molemmat kaksi pysyivät ehjinä. Kyllä ihmettelen. En lähde tällä asialla leuhottamaan, silloin seuraavalla kerralla hajoavat kaikki :)

      Poista
  3. No johan on hauska resepti! Mieheni vierastaa tofua, joten valitettavasti meidän keittiöstä sitä ei löydy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä reseptillä lähtisin totuttamaan siippaa tofun syöntiin :)

      Poista
  4. Hauskoja! Meillä syödään tofua aika paljon, tungen sitä esim. misokeittoon riisinuudelien kanssa. Munakas on myös hyvä idea! Ja paistettuna soijalla maustettuna salaattiin.
    Yksiä lemppariruokiani kiinalaisessa ravintolassa on juurikin tofu-porsaanjauhisateriat, mielellään superchilisinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakasta jo kokeilinkin, silleen itämaisittain eli munakasmassaan lisäsin myös hiukan soijaa. Ei huono! Salaatissa en olekaan käyttänyt, joten sitä täytyy joskus kokeilla. Ehkä jonkun aasialaisen salaatinkastikkeen voisi veivata oheen.

      Poista