sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Tee itte!

Mitäpä ei kaupasta saisi valmiina. Lättyjä, porkkanakeittoa, leipää, kakkuja, maksapasteijaa, makaroonilaatikkoa... Tätä kaikkea voi tehdä ihan itsekin, taitojen ja viitseliäisyyden mukaan. Utelias ja viitseliäs lähtee kokeilemaan itse myös Alkon tuotteita. Monet valmistavat näin syksyisin itse liköörinsä, mutta me innostuimme tekemään kotona giniä.


Jo oli jännää. Ensinnäkin se, mitä kaikkia mausteita ginin valmistukseen tarvitaan. En olisi ensimmäisenä arvannut, että maustepippurit tai laakerinlehti kuuluvat joukkoon, mutta niin vain tässä reseptissä oli. Netistä löytyi paljonkin eri versioita. Joissain oli käytetty appelsiinin ja sitruunan kuorta, tässä greippiä. Joihinkin laitettiin kanelitanko, tähän ei. Maailmalla on myynnissä valmiita ginisettejä eli ginin vaatimia maustepaketteja, mutta me haalimme mausteet kokoon kotikonstein kaupasta ja lähipiiristä (kiitos laventelista!).

Nuuskuttelimme valmistuvaa juomaa aina välillä ja suurin silmin ihmettelimme, kun "tuoksuu justiinsa ihan oikialle ginille". Väri muuttui varsin nopeasti ruskeaksi, mutta emme antaneet sen häiritä.

Valmiin ginin tuoksu oli edelleen ihana, oikea ginin tuoksu. Maussa sen sijaan oli liikaa kardemummaa. Laitoimme alkuperäisen ohjeen määrän eli 3 kardemumman siemenkotaa, mutta seuraavaan satsiin laitamme vähemmän, ehkä vain yhden. Saamme ainakin hyvän syyn valmistaa tätä lisää :)


ITSE TEHTY GINI

5 dl maustamatonta, kirkasta viinaa / vodkaa (halpa kelpaa)
2 rkl katajanmarjoja
0,5 tl korianterinsiemeniä
1 tl kamomillaa (ostimme teepaketin, jossa oli 100 % kamomillaa)
0,5 tl laventelia (kuivattua)
1-2 kardemumman siemenkotaa (alkuperäisohjeessa oli 3)
1 laakerinlehti
4 maustepippuria
2 x 10 cm:n palaa greipin kuorta (ei valkoista osaa, myös verigreippi käy)

Voit käyttää valmistusastiana lasipurkkia tai pulloa. Laita ensimmäisenä viinan joukkoon katajanmarjat ja anna maustua 12 tuntia.

Lisää seuraavaksi kaikki muut aineet ja ravista hyvin. Anna maustua 36 tuntia. Tämän jälkeen siivilöi gini harson tai kahvisuodattimen läpi (me käytimme jälkimmäistä) lasipulloon.


Virkistävä juoma! 4 cl giniä, muutamia jääpaloja, tonicvettä ja greipinkuorta.

12 kommenttia:

  1. Wau, vähänkö siistiä, minäkin haluun kokeilla tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna heti ainesten hankintaan ja testijuoma tulille!

      Poista
  2. Ooh!
    Meidän täytyy perustaa myös baari: sinä teet ginin, minä baileysin. Jauhantapajalla on kuulema panohommat menossa, että oluttakin on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Baarin perunainekset alkaa olla pian koossa :) Rommirusina voisi toimia meidän likööritoimittajana, kun se mustikkalikööri oli niin maukasta. Sillä sun Baileys-ohjeella on tehty jo usiampi satsi, on niin hyvää!

      Poista
  3. Oulussahan on ihan alkoholin kotituotannon buumi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuotantolaitokset pöhisevät täydellä teholla :)

      Poista
  4. Iso peukku ginitehtailullenne!

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Oli se jännää kyllä tuo ginin teko. Eikä edes vaikeaa!

      Poista
  6. Kysymys: mistä ostitte kardemumman, laventelin ja kamomillan? Asun paikassa, jossa ei ole esim. luontaistuotekauppoja..mietin pitäisikö tilata netistä (ja tietty kun teen vaan yhden pullon niin viitsiikö ostaa paketillista kardemummaa tms noin pienen määrän takia)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kardemumman siemenkodat löytyivät jostain isommasta kaupasta maustehyllystä. Jos ei niitä löydy, niin varmasti voi laittaa hippusen rouhittua (mutta vain hippusen, sillä siinä on tosi vahva maku). Kamomilla oli peräisin kamomillateepussista ja laventelia saimme ystävän pihalta laventelipuskasta. Se onkin näistä se vaikein osuus mielestäni. Muuten en ole laventeliin oikein törmännyt.

      Poista