tiistai 30. joulukuuta 2014

Skottilaiset minimunat

Jo viime keväästä saakka ovat mielessäni kaihertaneet skottilaiset munat. Siis sellaiset keitetyt kananmunat, joiden ympärillä on lihaisa kerros ja jotka on uppopaistettu. Yritin Edinburghin reissullamme pariinkin otteeseen tilata niitä, mutta olivat molemmilla kerroilla loppuslut. Turistitko olivat kaikki syöneet? Jäi siis skottilainen muna nauttimatta. Kuukausien kypsyttelyn jälkeen sain kuitenkin munani, kun tein ne vihdoin itse. Innoittajana toimi resepti, jossa oli käytetty viiriäisen munia. Ne ovat söpöjä, maukkaita ja melko harvoin meillä syötyjä, joten päädyin testaamaan ohjeen.

Pienensin vähän alkuperäisen ohjeen määrää, koska meidän kaupassamme viiriäisenmunat myytiin 10 kappaleen paketissa. Jauhelihana käytin pelkkää porsaan jauhelihaa. Lisäsin hippusen mausteita jauhelihataikinaan. 400 g jauhelihaa oli kymmenelle munalle vähän reilu määrä, joten pieni nökkönen taikinaa jäi paistettavaksi sellaisenaan.

Söimme skottilaisia munia lounaaksi salaatin kera. Ne sopisivat kivasti myös esimerkiksi vuodenvaihteen juhlien noutopöytään.


SKOTTILAISET MUNAT (10 kpl)

400 g porsaan jauhelihaa
2 pientä kananmunaa
1 dl korppujauhoja
1 rkl lehtipersiljasilppua
1 tl kuivattua oreganoa
ripaus chilijauhetta
ripaus cayennepippuria
ripaus valkopippuria
1 tl Pan-suolaa (jos käytät tavallista, älä laita näin paljoa)

10 viiriäisen munaa

1 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
n. 2 dl pankojauhoja (=japanilaisia korppujauhoja) tai tavallisia korppujauhoja (ehkä niitä riittää vähemmän)

(rypsi)öljyä paistamiseen


Valmista jauhelihataikina sekoittamalla kaikki ainekset hyvin yhteen.

Keitä viiriäisen munat. Keitä kattilassa vettä ja lisää sinne hiukan suolaa (estänee kuorien rikkoutumista, luulen). Laita varovasti veteen viiriäisen munat ja anna kiehua kaksi minuuttia (minulla olivat hiukan reilun kaksi minuuttia). Nosta kattila levyltä ja kaada kuuma vesi pois ja laita kylmää vettä tilalle. Anna munien jäähtyä kylmässä vedessä hetken aikaa ennen kuorimista.

Kuori viiriäisen munat. Ota kolme lautasta / kulhoa ja laita yhteen vehnäjauhoja, toiseen muna (vatkaa munan rakenne rikki haarukalla) ja kolmanteen korppujauhot.

Jaa jauhelihataikina kymmeneen osaan ja pyöritä ne palloiksi. Paina jokaiseen taikinapalloon peukalolla kuoppa. Ota viiriäisen muna ja pyöräytä se nopeasti vehnäjauhoissa, kopauta ylimääräiset jauhot pois. Laita kevyesti jauhotettu muna taikinakuoppaan ja sulje pallukan reunat. Tässä vaiheessa voi olla tarpeen ottaa vähän ylimääräistä taikinaa pois (minä tein sen molemmista päistä), ellei halua paksumpaa jauhelihakerrosta munan ympärille. Makuasia.

Kun kaikki pallerot ovat valmiit eli munat piilossa, pyöritä pallerot ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Kuumenna kattilassa öljyä (170 asteeseen) ja paista skottilaiset munat kauniin kullanruskeiksi. Meillä tähän meni 4-5 minuuttia.


maanantai 29. joulukuuta 2014

Kinuskinen panna cotta?

Kannattaisikohan tässä yhteydessä käyttää ollenkaan termiä panna cotta? Kuulostaahan se toki hienommalta kuin kinuskinen jugurtti, vaikka sitä tämä jälkiruoka todellisuudessa oli, eikä keitettyä ja hyydytettyä kermaa. Hyvää kyllä, oikeinkin hyvää, ja kertakaikkisen helppoa! Sen vuoksi laitan ohjeenkin tänne.

Ellei halua itse keitellä reseptiin tarvittavaa kinuskia, voi ostaa valmista. Kinuskin keittäminen itse ei tosin ole vaikeaa. Näin pienellä annoksella se vei aikaa kymmenisen minuuttia + jäähdyttämiseen toinen mokoma.

Minä löysin ohjeen vanhasta Valion ruokaohjelehtisestä, mutta ohje löytyy näköjään nettisivuiltakin. Lehtisen ohjeessa oli käytetty ruokajogurttia (se lienee silloin ollut uutuustuote), mutta minä käytin turkkilaista jugurttia, jota netin ohjeessakin näköjään käytetään. Tein kinuskia puolet Valion ohjeen määrästä, mutta laitoin jugurttia enemmän. Minun versiossani kinuski maistuu melko hennosti, eikä tee jälkkäristä liian makeaa. Sinä voit viritellä niin makean kinuski-jugurtti -yhdistelmän kuin haluat.


KINUSKINEN JUGURTTI (PANNA COTTA) MUSTIKOILLA (2 annosta)

1 dl kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
rouhaisu vaniljaa vaniljamyllystä (tai 1/4 tl vaniljasokeria)
2 dl turkkilaista jugurttia (tai vähemmän, jos haluat annoksista pienemmät ja makeammat)

päälle mustikoita (tai mustikkakeittoa, kuten Valion ohjeessa)

Keitä kinuski. Mittaa kerma ja fariinisokeri (ja vaniljarouhe, jos sitä käytät) kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kinuskia 10-15 minuuttia tai kunnes se alkaa muuttua paksummaksi kinuskimaiseksi seokseksi. Kinuskin ei tarvitse kiehua täysillä, mutta kuitenkin poreilla reippaasti koko ajan. Jäähdytä kinuski esim. nostamalla kattila kylmävesihauteeseen. Jäähtyessään kinuski paksunee.

Sekoita jugurtti ja kinuski (ja lisää vaniljasokeria, jos käytät sitä etkä vaniljaa myllystä) keskenään, ja annostele seos tarjolle. Nostele päälle mustikoita (tai kaada varovasti mustikkakeittoa).

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Suussa sulavaa poronvasan paahtopaistia

Kinkunsietokyvyn ylittyessä muunlainen liha maistui vielä tapaninpäivänäkin. Valmistimme suussa sulavaa poronvasan paahtopaistia kera peruna-maa-artisokkamuusin ja uunissa kypsennettyjen porkkanakuutioiden. Oi mitä herkkua! Noudattelin valmistuksessa Antti Vahteran reseptiä, ja lopputulos oli mahdottoman onnistunut. Mietimme ruokaillessa, että tätä söisi mielellään ravintolassa, mutta mitäköhän annos siellä maksaisi...

Haluan tässä yhteydessä muistuttaa vielä paistomittarista. Jos et vielä omista digitaalista paistolämpömittaria, hommaa sellainen. Ei tarvitse arpoa ja säätää kypsennysaikoja, vaan mittari hoitaa homman ja hälyttää, kun on valmista.


PORONVASAN PAAHTOPAISTI

2 poron (vasan) paahtopaistia
suolaa, mustapippuria, timjamia
6 salottisipulia
voita paistamiseen

Ota paahtopaistit huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Huuhtaise paistit ja kuivaa ne. Poista kalvot, jos niitä on. Meidän paistimme olivat jo siistityt. Kuori sipulit ja puolita ne. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Hiero paahtopaistien pintaan suolaa ja pippuria sekä timjamia (meillä oli kuivattua) vähän ennen paistamista. Paista paahtopaisteja pannulla pari minuuttia puoleltaan, kunnes niissä on kaunis väri. Paistamisen loppuvaiheessa voit laittaa pannulle myös sipulit paistumaan. Paista sipuleitakin, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä.

Nosta paahtopaistit ja sipulit folion päälle. Työnnä paistolämpömittari toisen paahtopaistin paksuimpaan kohtaan ja aseta tavoitelämmöksi 54 tai 55 astetta (meillä oli jälkimmäinen). Kääri folio kiinni ja nosta paketti uuniin. Kypsennä 200 asteessa, kunnes sisälämpötila on haluamallasi tasolla. Meillä tähän meni noin kymmenen minuuttia, sillä paahtopaistit olivat melko litteitä. Nosta paketti pois uunista ja anna paistien levätä vielä paketissa 10-15 minuuttia. Sisälämpö nousee vielä tässä vaiheessa.

Tarjolle laitettaessa voit halutessasi leikata paahtopaistit viipaleiksi. Meidän paahtopaistiemme sisälämpötila oli 61 astetta, kun otin ne pois foliosta ja viipaloin ne.

perjantai 26. joulukuuta 2014

Jouluinen pavlova

Hyvää tapaninpäivää!

Kaupat lienevät taas auki, joten ehdit kipaista ostamassa ainekset päivän suloiseen jälkiruokaan tai kahvipöydän kuningattareen. Jouluinen pavlova valmistuu melko vaivattomasti, mutta laittaa makuhermot hyrräämään tyytyväisenä.

Idean marenkikranssiin sain tuoreimmasta Maku-lehdestä. Laitoin marenkiin vähemmän sokeria, kuin lehden ohjeessa (siinä oli 3 dl). Täytteenä käytin valmista luumu-kanelirahkaa ja kermavaahtoa. Päälle laitoin vadelmia ja granaattiomenan siemeniä (melkein puolikkaan siemenet). Valuttelin päälle myös hiukan keittämääni karpalosiirappia, jonka tein samalla tapaa kuin lehden ohjeessa olleen puolukkasiirapin.


JOULUINEN PAVLOVA (14-16 annosta)

4 valkuaista
2,5 dl sokeria (käytä erikoishienoa, jos mahdollista)
2 tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua (olen käyttänyt aina jälkimmäistä)

Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Erottele kananmunan valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Yhtään keltuaista ei saa mennä sekaan. Tarkista, että vatkaimen terät ovat puhtaat ja kuivat. Sekoita puoleen sokerimäärästä peruna- tai maissitärkkelysjauho. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi ja ala sitten lisätä sokeria koko ajan vatkaten. Lisää sen jälkeen sokeri-tärkkelysseos samalla tavalla hiljalleen lisäillen ja koko ajan vatkaten. Marenki on valmista, kun se on kiiltävän valkoista ja kovaa (eikä valu kulhosta, jos kulhon kääntää ylösalaisin). Sekoita lopuksi joukkoon etikka tai sitruunamehu.

Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä marenki siihen. Jos haluat, voit tehdä pyöreän levyn, mutta voit myös tehdä renkaan. Halutessasi voit pursottaa marengin, mutta lusikoiminenkin käy hyvin (ja helposti). Reunoista voi halutessaan tehdä hiukan korkeammat, sekä levymuotoiseen että rengaspohjaan. Paista marenkia 120-asteisessa uunissa 1-1,5 tuntia. Minä paistoin vain tunnin. Ota sitten marenki pois uunista ja anna sen jäähtyä pellillä ennen täyttämistä.


TÄYTE:

2 prk luumu-kanelirahkaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunan tai limetin mehua

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon rahka ja sitrusmehu ja sekoita hyvin.

Nosta marenkilevy varovasti tarjoiluvadille. Nostele täytevaahtoa marenkipohjan päälle. Koristele leivonnainen itsellesi mieluisilla marjoilla tai hedelmillä.


KARPALOSIIRAPPI (tai puolukkasiirappi)

2 dl pakastekarpaloita (tai puolukoita)
0,5 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl siirappia
1 rkl konjakkia (en laittanut)

Keitä kattilassa marjoja ja vettä muutaman minuutin ajan. Siivilöi marjat ja ota mehu talteen. Puristele marjoja siivilää vasten, jotta saat kaiken mehun irti. Laita mehu takaisin kattilaan ja lisää sinne sokeri ja siirappi (ja konjakki). Keitä marjasiirappia kasaan muutaman minuutin ajan melko kovalla lämmöllä, kunnes se paksuuntuu. Jos siirappi menee liian paksuksi, ohenna sitä vedellä. Siirappi paksunee myös jäähtyessään. Jäähdytä siirappi ennen kuin lisäät sitä leivonnaisen päälle.

maanantai 22. joulukuuta 2014

Pähkinäinen joulukinkun kuorrute


Joulukinkkuun tekisi mieli käydä kiinni hetimiten, kun sen on saanut uunista ulos. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä, odottaa hetki, ja kuorruttaa kinkku. Niin siitä saa viimeistellymmän ja juhlavamman. Me olemme usein sinapoittaneet ja korppujauhottaneet kinkkumme, mutta nyt teki mieli uusia vivahteita.

Kolmikiloinen kinkku paistettiin 125 asteessa ja digitaalisen paistolämpömittarin tavoitelämmöksi asetettiin 80 astetta. Paistoaika taisi olla noin viisi tuntia (en muista ihan tarkkaan, koska odotin vain mittarin piippausta).


PÄHKINÄINEN JOULUKINKUN KUORRUTUS (riittää hyvin noin 3 kg:n kinkulle)

1/2 dl dijonsinappia
3 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl parmesaanijuustoraastetta
rouhaisu mustapippuria
1 dl pähkinöitä rouhittuna (meillä oli sekoitus hassel-, pekaani- ja maapähkinöitä)
1-2 tl korppujauhoja

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja grillivastukset päälle. Sekoita sinappi, hunaja ja juustoraaste. Mausta mustapippurilla.

Poista kypsästä joulukinkusta verkko ja päällä oleva nahka ja rasva. Sivele sinappiseos kinkun päälle (ei alapuolelle) ja ripottele pinnalle pähkinärouhe. Hippunen korppujauhoja viimeistelee pinnan.

Nosta kinkku uuniin ja anna olla sen aikaa, että pähkinät vähän paahtuvat. Ole tarkkana, etteivät ne kärähdä. Noin kymmenessä minuutissa tullee valmista.


Pienen ja maistuvan joulukinkun meille tarjosi Snellman. Kiitämme!

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Karamellivanukas

Creme brulee on lempijälkiruokaani, jonka valmistaminen ei oikeastaan ole edes vaikeaa. Innostuinkin kovasti löytämästäni ohjeesta, joka on vähän kuin bruleeta, mutta jossa tavallisen sokerin sijasta oli käytetty tummaa sokeria. Suomessa on nykyään myynnissä niin paljon eri sokerilaatuja, että piti vähän tutkailla, mitä ohjeen "packed light brown sugar" tarkoittaa. Kuvissa se näytti suunnilleen samalta kuin meidän fariinisokerimme. Monin paikoin sana "packed" selitettiin sillä, että sokeri pitää mitattaessa painella mitta-astiaan, jotta saadaan oikea määrä sokeria. Muutoin sokeriin jää kuulemma aukkoja ja mittaus vääristyy. Kuulostikin siis ihan fariinisokeriltamme, joten valitsin kaapista sitä.

Lopputulos oli oikein onnistunut. Maussa oli tumman sokerin paahteisuutta ja lämpöä, joka sopii mukavasti talvi-iltoihin. Näin joulun aikaan seosta olisi voinut vaniljan lisäksi maustaa myös jouluisilla mausteilla, esimerkiksi kanelitangolla ja tähtianiksella. Ehkäpä sinä kokeilet ja raportoit tuloksista?


KARAMELLIVANUKAS (4 annosta)

2 rkl voita
3/4 dl fariinisokeria
1/4 tl suolaa (laitoin sormisuolahiutaleita)
puolikas vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
3/4 dl kevytmaitoa
2 keltuaista (M-kokoisista munista)

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Ota neljä pientä annosvuokaa (esim. pienet reilun desin vetävät kahvikupit sopivat tähän hyvin) ja laita ne uunivuokaan.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon fariinisokeri ja suola. Halkaise vaniljatangon puolikas ja kaavi siemenmassa sisältä pois. Lisää kattilaan vaniljatanko ja siemenet. Paista sokeriseosta sekoitellen noin viisi minuuttia. Varo polttamasta sokeria eli vähennä hiukan lämpöä liedeltä, äläkä pöhötä täysillä. Lisää kattilaan kerma. Sekoita samalla koko ajan, kun kaadat kermaa kattilaan. Keitä seosta viitisen minuuttia samalla useasti sekoitellen, jotta seoksesta tulee tasaista. Lisää lopuksi maito ja sekoita. Tämän jälkeen seosta ei tarvitse enää keittää.

Erottele munista keltuaiset ja laita ne kulhoon. Sekoita keltuaisten rakenne rikki vispilällä, mutta älä vispaa. Poista sokeri-kermaseoksesta vaniljatanko. Kaada kuuma seos vähitellen keltuaisten joukkoon samalla koko ajan vispilällä sekoittaen. Älä vatkaa ja vaahdota tässäkään vaiheessa ettei synny turhaa vaahtoa.

Keitä vedenkeittimellä kuumaa vettä. Jaa vanukasmassa annosvuokiin. Kaada uunivuokaan, jossa pikkuvuoat ovat, kuumaa vettä niin että sitä on noin puoliväliin annosvuokia. Peitä koko homma foliolla ja nosta varovasti uuniin (ettei isossa vuoassa oleva vesi loisku käsillesi ja vanukasmassaan). Kypsennä vanukkaita 45-50 minuuttia (minulla oli 45 minuuttia) 170 asteessa. Karamellivanukkaat ovat valmiita, kun massa on hyytynyt, mutta hytkyy vielä vuokaa varovasti heilutettaessa. Nosta valmiit vanukkaat pois vesihauteesta ja anna niiden jäähtyä vähintään kaksi tuntia. Voit valmistaa vanukkaat myös päivän tai kaksi ennen niiden tarjoilua. Ne säilyvät hyvin jääkaapissa. Koristele vanukkaat halutessasi muutamalla suolahippusella.

torstai 18. joulukuuta 2014

Juustokeksit ja lohi-wasabitahna

Uusimmasta Maku-lehdestä (8/2014) bongasin ohjeen, jota teki heti mieli kokeilla: juusto-seesamikeksit ja lohi-wasabitahna. Niitä oli suositeltu inkivääriglögin kera ruokahalun herättäjäksi, mutta me popsimme niitä puolukkaisen glögin kera. Sivumennen sanoen tyrnäväläinen Seita-glögi on minun mieleeni, sillä se ei ole liian makeaa ja puolukka maistuu aidosti. (Eikä äskeinen suositus ollut sponsoroitu, vaan ihan rehellinen mielipide!)

Tein keksit niillä aineilla, joita tällä kertaa kaapeista löytyi ja laitan sulkeiden sisään alkuperäisessä ohjeessa mainitut. Kekseistä tuli hyviä, ja niitä voisi syödä myös sellaisenaan ilman täytteitä.


JUUSTO-SEESAMIKEKSIT (20 kpl)

2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 tl suolaa
75 g leivontamargariinia (voita)
2,5 dl parmesaanijuustoraastetta (voimakasta juustoraastetta, esim. cheddar)
2 rkl (mustia) seesaminsiemeniä
1 dl turkkilaista jugurttia

Sekoita jauhot, suola ja margariini murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon juustoraaste ja seesaminsiemenet, ja sekoita. Lisää lopuksi jugurtti ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä taikinasta noin 4 cm läpimitaltaan oleva pötkö ja kääräise se kelmuun (leivinpaperiin). Nosta taikina jääkaappiin tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Nosta taikinarulla jääkaapista ja leikkaa se noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Nosta siivut leivinpaperin päälle pellille. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin. Jäähdytä ritilällä, jotta kekseistä tulee rapsakoita.


LOHI-WASABITAHNA

150 g kylmäsavustettua lohta
2 rkl ruohosipulisilppua
2 tl sitruunamehua
1-2 tl wasabitahnaa (laitoin 1,5 tl)
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
1,5 rkl majoneesia (ei kevytmajoneesia)
(1/2 tl hunajaa, jos haluat pyöristää makua)

Leikkaa lohi ihan pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kaikki ainekset. Tarjoile esimerkiksi juusto-seesamikeksien tai saaristolaisleivän päällä.


maanantai 15. joulukuuta 2014

Paistetut muikut

Tuore kala on vastustamatonta. Se ei välttämättä tarvitse mausteeksensa kuin suolaa ja pippuria, vaikka joskus onkin mukava vähän revitellä ja hakea erilaisia makuja. Meillä herkuteltiin viikonloppuna paistetuilla muikuilla. Ihania! Armastus perkasi ne, vaikka osa oli niin pieniä, että ne olisi voinut paistaa niine hyvineen. Perkaaminen kävi näppärästi: pihtiotteella kiinni kiduksien takaa, taitetaan päätä alaspäin ja vedetään samalla sisukset irti. Ensikertalaiselle löytyy hyvä opastusvideo esimerkiksi täältä. Pienet kalat paistuivat nopeasti pannulla, ja saivat lisukkeeksi pinaatti-perunamuusia ja punajuurisalaattia.


PAISTETUT MUIKUT

n. 500 g pieniä muikkuja
1 dl ruisjauhoja
1,5 - 2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

paistamiseen voita tai pullomargariinia

Perkaa muikut, elleivät ole jo perattuja. Huuhtaise ne kulhossa kylmässä vedessä ja kaada vesi pois. Kaada muikut talouspaperin päälle ja taputtele kevyesti ylimääräiset vedet pois. Laita jauhot, valkopippuria ja suolaa pussiin ja heitä kalat perään. Sulje pussi ja pyörittele kaloja siellä eestaaskahtaalle, kunnes kalat ovat peittyneet kevyesti jauhoihin. Kuumenna paistinpannulla rasvaa ja lado kalat paistumaan. Käännä, kun niihin alkaa tulla väriä.
Paistetut pienet muikut sopisivat hyvin myös noutopöytään ja vaikkapa sitruunaiseen majoneesiin dipattavaksi.


Jos paistettua kalaa sattuu jäämään, saa seuraavan päivän lounasleivän kasattua nopeasti: Voitele ruisleipäsiivu tai -pala ja nosta päälle muutama salaatinlehti. Levitä päälle eilistä perunamuusia ja punajuurisalaattia. Halutessasi voit siivuttaa päälle myös keitettyä kananmunaa. Nostele päälle paistettuja kaloja. Hyvä ja täyttävä leipä!

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Jälkiruoka tai glögin seuralainen

Valkohomejuusto maistuu taloudessamme paremmin kuin sinihomejuusto. Muuan ystävältä opittu makoisa tapa nauttia valkohomejuustoa on seuraavanlainen: otetaan korpunpuolikas (maustamaton täysjyväkorppu), levitetään sen päälle vähän aprikoosihilloa ja sipaistaan päälle siivu valkohomejuustoa (tai toisinpäin, järjestyksellä ei ole väliä). Minun mielestäni tämä on ihan parasta teekupposen kera. Opastan täten myös lukijoita testaamaan ja ihastumaan.


Nyt glögikauden ollessa kuumimmillaan tulee mieleen napostella jotain pientä glögin hörppäilyn ohessa. Jossain Stokkan mainoslehdessä oli kiva ohje, jossa valkohomejuustoa tarjoiltiin hunajaisten pähkinöiden kanssa. Tämäntyyppisiä reseptejä on tainnut näkyä myös blogeissa. Meille tällainen yhdistelmä oli uusi kokkeilu, mutta hyvin mieluisa. Aineksista saa koottua mukavan jälkiruuan tai käteviä pieniä maistelupaloja esimerkiksi glögin kanssa.

Säädin määriä kohdalleen kahden hengen talouteen. Jätin pois ohjeessa olleen suolan (oli sormisuolaa hitunen) ja laitoin tilalle suolapähkinöitä.


HUNAJAISET PÄHKINÄT JA VALKOHOMEJUUSTOA (kahdelle jälkiruuaksi)

1 dl pähkinöitä ja manteleita (meillä oli hasselpähkinää, mantelia, cashewpähkinää ja pekaanipähkinää)
1 rkl suolapähkinöitä
n. 1,5 rkl juoksevaa hunajaa

100 g valkohomejuustoa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sekoita kupissa pähkinät ja hunaja. Kaada pähkinä-hunajaseos leivinpaperin päälle esim. uunivuoan kannelle tai muulle pienehkölle uuninkestävälle lautaselle. Paahda pähkinöitä 180-asteisessa uunissa, kunnes hunaja alkaa karamellisoitua. Meillä tämä vei noin 15 minuuttia.


Paloittele juusto ja annostele lautasille. Nostele päälle pähkinöitä ja hunajaa. Halutessasi voit lisätä annoksiin vielä hiukan hunajaa.


Jos haluat tehdä glögin kanssa tarjottavaksi pieniä annospaloja, laita esim. lusikoihin (tavallisetkin ruokalusikat käyvät) palanen juustoa ja hiukan hunajaisia pähkinöitä.

Jäin vielä miettimään, millaista lisämakua esim. hippunen rosmariinia toisi pähkinöihin... Ehkä kokeilen sitä seuraavalla kerralla.

maanantai 8. joulukuuta 2014

Valkosipuli-vuohenjuustopiiras

Tosi hyvää, mutta toisaalta vain ihan ok. Sellaista oli eräisiin pikkujouluihin tekemäni piiras. Täytteeseen karamellisoitiin kokonaisia valkosipulinkynsiä ja yhdessä vuohenjuustoisen täytemassan kanssa ne olivat älyttömän hyviä (olin vähällä syödä karamellisoidut valkosipulinkynnet sellaisenaan ennen kuin ne pääsivät piiraaseen). Pohja sen sijaan tehtiin valmiista voitaikinasta, enkä minä (ja tämä luultavasti on vain minun vammani) erityisemmin pidä siitä valmistetuista suolaisista tarjottavista. Kokeillut olen monenlaista, mutta suurta ihastusta ei vain ole syntynyt. Mietin siis, että laitanko ohjetta blogiin vielä ollenkaan, vai testaanko sen jollain toisella taikinapohjalla. Jokin spelttinen pohja voisi toimia tässä hyvin. Hyvä täyte kuitenkin voitti kehnohkon pohjan, ja ohje pääsee esille.


Ohje on israelilaisen Yotam Ottolenghin käsialaa. Jokin aika sitten ohje mainittiin Siskot kokkaa -blogin kommenttiosiossa ja onnekseni lueskelin myös kommentit. Muuten se olisi jäänyt varmaan miljoonien reseptien viidakossa kohtaamatta. Kiitos Nelle, kun mainitsit tämän!


VALKOSIPULI-VUOHENJUUSTOPIIRAS

375 g voitaikinaa
3 keskikokoista kokonaista valkosipulia kynnet eroteltuna ja kuorittuna (minä laitoin 4 valkosipulia, olivat mielestäni pieniä)
1 rkl oliiviöljyä
1 tl balsamiviinietikkaa
2,2 dl vettä
3/4 rkl sokeria
1 tl silputtua tuoretta rosmariinia
1 tl silputtua tuoretta timjamia (+ koristeeksi pari oksaa)
120 g pehmeää vuohenjuustoa
120 g kovaa vuohenjuustoa
2 munaa
1 dl kuohukermaa
1 dl ranskankermaa
suolaa ja mustapippuria

Ota esille 28 cm:n läpimittainen piirakkavuoka. Kauli taikinasta hiukan tätä suurempi ympyrä ja nosta se vuokaan. Taikinan reunat saavat jäädä vähän roikkumaan yli vuoan reunan. Minä myös pistelin pohjaa vähän haarukalla, vaikkei sitä ohjeessa käskettykään. Laita taikinalevyn päälle leivinpaperia ja sen päälle esimerkiksi pussillinen kuivia herneitä painoksi (tai keraamisia paistopainoja). Jos vuokasi on metallinen, voit nostaa sen sitten kylmään odottamaan. Minulla oli lasinen vuoka, enkä nostanut sitä välillä kylmään, ettei se halkea kuumaan uuniin laitettaessa. Taikina saa levätä noin 20 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja nosta piirakkapohja uuniin. Paista 20 minuuttia. Poista sitten painot ja leivinpaperi päältä ja paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä.

Kun pohja kypsyy, valmista täyte. Laita kuoritut valkosipulinkynnet pieneen kattilaan ja kaada päälle ihan reilusti vettä. Keitä valkosipulinkynsiä kolme minuuttia ja valuta sitten hyvin.

Paista valkosipulinkynsiä oliiviöljyssä kuumalla pannulla (tai kattilanpohjalla) kaksi minuuttia. Lisää joukkoon balsamiviinietikka ja reilut 2 dl vettä ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen sokeri, rosmariini, timjami ja noin 1/4 tl suolaa ja anna vielä kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes neste on enimmäkseen haihtunut ja valkosipulinkynnet ovat siirappisen liemen peitossa.

Murustele vuohenjuustot esipaistetun pohjan päälle. Nostele sekaan myös karamellisoidut valkosipulit ja valuttele siirappia päälle. Sekoita kulhossa munat, kerma, ranskankerma, noin 1/2 tl suolaa sekä vähän mustapippuria. Kaada seos varovasti vuohenjuustomurujen ja valkosipulinkynsien väleihin niin että täyteseosta tulee joka paikkaan.

Pienennä uunin lämpöä 160 asteeseen ja nosta piiras uuniin. Anna paistua 35-45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja kypsynyt ja piiras on kauniin värinen. Minulla se oli uunissa varmaan tuon 45 minuuttia. Kun olet ottanut piiraan uunista, voit halutessasi leikata pois ylimääräisiä roikkuvia reunoja, ja koristella piiraan timjamilla.


sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Pieni pikainen suklaakiisseli

Enpä ole ennen tehnyt suklaakiisseliä. Kaikenlaisia muita kiisseleitä on tullut tehtyä litrakaupalla, mutta suklaakiisseli on jäänyt tekemättä. Meillä ei kotonakaan ollut sitä koskaan, joten se ei ole tullut verenperintönä omaankaan keittiöön. Vaan nytpä on kokkeiltu tämäkin. Ihan hyvää tuli, voi tehdä joskus uudelleenkin. Minä maustoin kiisselin pikakahvijauheella, mutta sen voi jättää poiskin, ellei kahvista välitä tai ei sitä muuten halua laittaa. Jos muunlaista maustamista haluaa kokeilla, niin esimerkiksi appelsiininkuori sopisi tähän varmasti erinomaisesti.

Ohje on kooste erilaisista suklaakiisseliresepteistä netistä.


SUKLAAKIISSELI

4 dl maitoa
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2-4 rkl fariinisokeria
(3 tl pikakahvijauhetta)
2 rkl Maizenaa
1/2 tl vaniljasokeria

Laita ainekset vaniljasokeria lukuunottamatta kattilaan ja kuumenna samalla koko ajan sekoitellen. Keitä hiljaa poreillen ja sekoitellen muutaman minuutin ajan. Mausta vaniljasokerilla ja anna jäähtyä kannella tai kelmulla peitettynä.