keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Parsa-perunakeitto

Parsakausi on alkanut. Harmi vain, että kaupassa tarjolla olleet vihreät parsat olivat melko säälittävän näköisiä nahistuneita pötköjä. Pidän nimittäin enemmän vihreästä parsasta kuin valkoisesta. Koska parsanhimo kuitenkin pääsi kehittymään jo valtavaksi, poimimme ostoskärryyn valkoista parsaa - napakkaa ja topakkaa valkoista parsaa.

Valkoinen parsa päätyi keittoon yhdessä sipulin ja perunan kanssa. Nokare tuorejuustoa ja loraus kuohukermaa sitoivat ainekset sopuisaksi sopaksi.



PARSA-PERUNAKEITTO (2-3 annosta)

3 pientä perunaa
1 sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
500 g valkoista parsaa
1 tl kasvisliemijauhetta (tai puolikas kasvisliemikuutio)
n. 3 dl vettä
1 dl kuohukermaa
2 rkl tuorejuustoa (laitoin Philadelphiaa, koska siitä sattui nyt olemaan jämät)
1 rkl tuoreita yrttejä (esim. hiukan basilikaa ja lehtipersiljaa)
1 - 2 rkl sitruunamehua

Kuori perunat ja paloittele ne vaikkapa neljään osaan. Kuori sipuli ja pilko se muutamaan osaan. Kuori valkosipulinkynsi. Kiehauta kattilassa vesi ja lisää perunat ja sipulit kiehumaan. Mausta vesi kasvisliemijauheella (tai -kuutionpuolikkaalla). Huuhtele parsat ja kuori ne ohuelti. Napsauta tyvipäässä olevat kovat puumaiset osat pois. Paloittele parsat parin sentin pituisiksi paloiksi. Kun perunat alkavat olla lähes kypsiä, lisää kattilaan parsapalat. Lisää tarvittaessa vettä niin, että parsat ovat juuri ja juuri peittyneinä veden alle. Anna kiehua noin 10 minuuttia tai kunnes parsat ovat pehmenneet kypsiksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää sosekeittoon kuohukerma ja tuorejuusto ja kuumenna keitto kiehuvaksi välillä hämmennellen. Anna keiton kiehahtaa. Silppua sekaan yrttejä ja tirauta joukkoon sitruunamehua. Lisää tarvittaessa oman makusi mukaisesti suolaa. Surauttele vielä hiukan sauvasekoittimella, niin keitosta tulee kuohkeampaa. Ohenna halutessasi keittoa vedellä. Näillä määrillä ja sauvasekoittimella reippaasti möyhentäen keitosta tuli paksuhkoa. Ja ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti