maanantai 4. huhtikuuta 2016

Pikkuisen parempi tomaattikeitto

Ruuanlaitto on mukavaa, mutta erityisen mukavaksi se muuttuu hyvässä seurassa ja vilkkaassa puheensorinassa. Se, että paidan selkämys saa tomaattiroiskeita, ei hidasta menoa eikä latista tunnelmaa (ensinnäkin, sappisaippua pelastaa, ja toiseksi, mitäs laitoin valkoisen vaatteen!), sillä emännän poistuessa pesupuuhiin jatkavat vieraat keittiöpuuhia.

Ystävien kanssa pidettyyn ihanaan italialaiseen iltaan alkuruuaksi valittiin tomaatti-mozzarellakeitto, jonka kanssa syötiin ihmeen ihania rosmariini-hunajaleipiä. Molemmissa ohjeissa sovellettiin vähän. Keittoon lisättiin jo ennen soseutusta vähän aurinkokuivattuja tomaatteja, ja leivissä käytettiin vähemmän hunajaa kuin ohjeessa oli.


TOMAATTIKEITTO (6 alkuruoka-annosta tai pari-kolme vähän reilumpaa)

1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl kasvisliemijauhetta
500 g paseerattua tomaattia
10 puolikuivattua (aurinkokuivattua) tomaattia
n. 1 tl sokeria
muutama rouhaisu mustapippuria
suolaa (oman maun mukaan)
1 dl tuoretta basilikaa
1-2 dl vettä

viimeistelyyn: 125 g mozzarellajuustoa + 50 g puolikuivattuja (aurinkokuivattuja) tomaatteja

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko muutamaan osaan. Kuori porkkana ja siivuta se hyvin ohuelti. Kuumenna kattilan pohjalla öljyä ja kuullota kasviksia siinä muutaman minuutin ajan välillä sekoitellen. Lisää sekaan paseerattu tomaatti ja puolikuivatut tomaatit. Mausta kasvisliemijauheella ja sokerilla. Anna keiton porista kattilassa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia ja lisää joukkoon basilika. Soseuta keitto (esim. sauvasekoittimella). Lisää keittoon vettä. Veden määrällä voit säätää keiton ohuemmaksi. Kuumenna soseutettu keitto ja tarkista maut. Ripsauta joukkoon mustapippuria ja lisää suolaa (ja sokeria), jos haluat.

Pilko muutamia aurinkokuivattuja (puolikuivattuja) tomaatteja pienemmiksi. Voit lisätä ne soseutettuun keittoon tai suoraan lautasten / kulhojen pohjalle. Kuutioi mozzarellajuusto ja toimi sen kanssa samalla tavalla.

2 kommenttia:

  1. Ihana keitto, maistuu varmasti herkulliselle.
    Minäkin keitteilin tomaattikeittoa parisen viikkoa sitten. Ohjeessa sanottiin, että keittoon pitäisi käyttää yksi mieto chilipalko. No sellaista ei jääkaapista löytynyt, mutta löysin kuiva-ainelaatikosta avatun pussillisen ties kuinka vanhoja (päiväys mennyt pari vuotta sitten) pienenpieniä kuivattuja chilejä. Laitoin niitä sitten pari, kun ajattelin maun jo miedontuneen. Huh, tulipa tulista. Lounasvierailla vuoti silmät, olisi kuulema vähän vähempikin chilimäärä riittänyt. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai muka liikaa chiliä?! Liikuttuivat vain ilosta, kun tarjosit heille lounasta :D

      Meilläkin on noita pieniä päiväys mennyt aikoja sitten -chilejä. Ja niillä saa hyvät höyryt aikaan yhä vaan!

      Poista