tiistai 2. elokuuta 2016

Mausteisiin sukeltanutta kalaa

Taas ahventa :)

Löysin Jamie Oliverin lehdestä (70/2016) kalaruokaohjeen, johon oli käytetty merianturaa eli kielikampelaa. Vähän vaikea täältä Oulun korkeuksilta sellaista saada. Supermarketin kalatiskillä oli sen sijaan aamulla saatua ahventa, jota ilomielin ostin. Fileet olivat tuttuun tapaan kalliita, mutta tuoreita ja harvinaisen pulleita.

Tartuin ohjeeseen sen vuoksi, että kalat maustettiin tahnalla, johon käytettiin säilöttyä sitruunaa. Sitä nimittäin oli vielä jääkaapissa muun muassa herkullisen porkkana-kikherne-fetasalaatin jäljiltä. Hauska aines, mutta en ole kovin monessa kaupassa säilöttyihin sitruunoihin törmännyt. Blogaanikollega Campasimpukka on niitä ihan itse tehnytkin, joten tuumasta toimeen, jos ei omista kaupoista löydy. Kaupasta ostamani sitruunat ovat söpön pieniä, paljon pienempiä kuin kananmunat.

Marinoin kalapaloja kymmenisen minuuttia maustetahnassa ja ne saivat ihan sopivasti makua siinä. Tämän ohjeen mukaan tehtynä maustetahnaa tulee puolelle kilolle kalaa melko reilusti. Ei ehkä kannata töräyttää kaikkea heti kalan sekaan, vaan aloittaa vaikka reilulla puolella määrästä. Lehden mukaan marinadi sopii myös kanalle, ja se säilyy jääkaapissa kannellisessa purkissa 3-4 päivää.



SITRUUNAISTA KALAA

n. 500 g vaaleaa kalaa fileinä

Maustetahna kalalle (ja käy broilerillekin):
1 säilötty pieni sitruuna
1 rkl kapriksia
kourallinen korianteria / lehtipersiljaa
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
hyppysellinen (tai reilu) chilirouhetta
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä (+voita)

Halkaise sitruuna ja poista siemenet. Pilko sitruunaa vähän pienemmiksi paloiksi. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä säilötty sitruuna, kaprikset, korianteri / lehtipersilja, kumina, korianterijauhe (-rouhe), chilirouhe, pilkottu sipuli sekä hiukan pienityt valkosipulinkynnet. Ripauta joukkoon myös vähän suolaa ja mustapippuria sekä pari teelusikallista oliiviöljyä. Surauta sekaisin ja tarkista sitten vielä suola. Kaloihin ei muuta suolaa ripotella, joten maustetahnassa saa olla suolaisuutta.

Leikkaa ahvenfileet pitkittäin puoliksi. Samalla saat näppärästi poistettua fileiden pääpuolesta keskellä olevan terävän ruoto-osuuden (löydät sen helposti sormin tunnustelemalla). Nosta kalapalat kulhoon ja lusikoi päälle noin puolet maustetahnasta. Sekoita vaikka käsin, jotta kaikki kalapalat saavat tahnaa ympärilleen. Anna marinoitua 10-15 minuuttia. Paista maustuneita kalaviipaleita öljyn ja voin seoksessa (tai pelkässä öljyssä tai pelkässä voissa, kuten haluat) kuumalla pannulla molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan (riippuen palojen paksuudesta).

Me söimme kalaa kesäisen pyttipannun kera: uusia perunoita, kesäkurpitsaa, sipulia ja herneitä. Oi nam!

2 kommenttia:

  1. Tahna kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Täytyy testata sitä kanalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin aion testata tahnan kanan kanssa, oli niin hyvää. Ja kalakin saa sitä seurakseen uudemman kerran!

      Poista