sunnuntai 14. elokuuta 2016

Mustikat kotiin kuljetettuna (ja mustikkavinkit)

Onnenpotku ja jymypaukku samanaikaisesti. Siltä tuntui, kun saimme eräänä iltana kotiin kuljetettuna ämpärillisen aamulla poimittuja mustikoita. Ällistyin niin, että en hetkeen tainnut saada sanaa suustani. Toivottavasti kuitenkin muistin sanoa KIITOS!

Mustikat ovat vattujen ohella lempimarjojani. Nyt on pakasteessa mustikkaa niin, ettei tarvitse jo joulukuussa alkaa himmailemaan ja jemmailemaan viimeisiä pusseja. Yksi parhaita mustikkaherkkuja - ja nopea valmistaa - on mielestäni mustikkahyve (talkkunalla maustettu). Se sopii niin jälkiruuaksi kuin välipalaksikin ja istuu hyvin myös aamu- ja iltapalapöytäänkin. Kannattaa kokeilla myös mustikkavaahterasiirapin tekoa ja herkutella aamiaspannareilla. Leivontainnostuksen noustessa suosittelen esimerkiksi mustikkakukkoa, basilika-mustikkapiirakkaa tai mustikkamarmoroitua juustokakkua. Meillä uppoavat kaikenlaiset mustikkaherkut, mutta jos mustikkaan yhdistää pullataikinan, niin ollaan jo lähes nirvanassa. Me naiset -lehdessä (nro 32-33 / 2016) oli tähän tunnelmaan sopiva mustikkabostonin ohje, ja sunnuntaiaamun iloksi veivasin pullataikinan ja upotin sinne mustikoita. Mehevää, pullaista ja mustikkaista - täydellistä!

Tein oman bostonpullani vähän liian pieneen vuokaan, joten yksi pala rullasta ei mahtunut muiden joukkoon (bostonkakkua tehdessä ei kannata ahnehtia ja täyttää vuokaa liian täyteen, koska tarvitaan tilaa kohoamiselle). Lykkäsin palan yksinään paistumaan pieneen kulhoon. Hyvä tuli siitäkin.


MUSTIKKABOSTON
(8 annosta, sanoo lehti... 8 todella isoa annosta, sanon minä)

3,5 dl maitoa
1 rkl kuivahiivaa
10 - 12 dl jauhoja (käytin 11,5 dl)
50 g pehmeää voita
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa

Täyte:
4 dl mustikoita
3 rkl sokeria (ohjeessa oli 2 rkl)
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua

voiteluun kananmuna (ohjeessa oli kyllä voideltu voilla)


Aloita pullataikinasta. Pehmitä voita (tai margariinia) hiukan esimerkiksi mikrossa. Sitä ei tarvitse sulatta ihan nestemäiseksi. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita vispilällä kuivahiiva ja 3 dl jauhoja maitoon. Sekoita tasaiseksi taikinan aluksi. Vaivaa sitten joukkoon pehmeä voi ja kananmunat. Lisää sen jälkeen sokeri, kardemumma ja suola, ja sekoita hyvin. Lisää loput vehnäjauhot taikinaan desilitra kerrallaan koko ajan sekoittaen ja vaivaten. Vaivaa taikinaa niin, että se alkaa tuntua kimmoisalta ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta liinalla peitettynä 30 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset kulhossa. Voit survoa mustikoita hiukan, jos haluat.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kauli tai taputtele se 2-3 cm:n paksuiseksi levyksi. Levitä päälle mustikkatäyte, mutta älä ihan reunoille asti, ettei se pursuile ulos rullausvaiheessa. Rullaa levy löysästi ja leikkaa se kahdeksaan palaan. Voitele kakkuvuoka (läpimitta 25 cm) tai rutista leivinpaperiarkki sutturalle, avaa se ja vuoraa sillä vuoka (minä tein näin). Järjestele pullapalat vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Peitä bostonpulla liinalla ja anna kohota 20 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen, voitele kohonnut pulla (minä ripottelin vähän sokeriakin pinnalle) ja paista sitä 180-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.


Tässä on se piskuinen yksinäinen pullapala :) Yhtä hyvän makuinen kuin isompi sisaruskin!

2 kommenttia:

  1. Mustikkaboston kuulostaa mahtavalta! Tosin mustikkakukko on ikisuosikkini, rukiin ja mustikan yhdistelmässä on jotain upeaa. Ja koukuttavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on Mari yhteinen ikisuosikki :) Minustakin mustikan ja rukiin yhdistelmä on mahtava. Mustikkakukkoa tekisi mieli lusikoida suoraan uunivuoasta!

      Poista