sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Katkarapu-inkiväärigyozat

Reilu viikko sitten olin hyvässä seurassa ja hillittömän hyvän ruuan äärellä eli kokkikurssilla Ruokamies Joonas Hämäläisen ruokastudiolla muutaman oululaisen ruokabloggarin kanssa. Valitsimme kokkikurssivalikoimasta aasialaisen ruuan kurssin, joka ylitti ihan kaikki odotukseni! Mahottoman hyvä ja kiva ope, selkeät reseptit, rennonletkeä tunnelma ja ennen kaikkea hirmuisen hyviä makuja koko rahan edestä.

Saimme kurssilta mukaamme kasan ohjeita, joista olen viikon arponut, mitä tekisin ensimmäisenä. Oikeastaan ihan sama, mistä aloittaa, koska joka tapauksessa meillä tehdään varmasti ihan kaikkea uudelleen. Päätin tehdä nyt alkuruuaksi gyoza-nyyttejä ja pääruuaksi lohta dtom kha (mausteisessa kookoskermaliemessä). Kurssi-iltana gyozat saivat täytteeksi kiinankaalin ynnä muun lisäksi savulammasta, mutta minä päätin vaihtaa sen nyt katkarapuihin.


Gyozat vaativat vähän askartelua, mutta eivät mielestäni ole mitenkään ylivoimaisen vaikeita tehdä (vaikkakin ainakin aloittelijalle melko aikaa vieviä). Taikina koostuu kolmesta aineksesta ja vaatii vähän lihasvoimaa muotoutuakseen. Me rullasimme taikinan levyiksi pastamankelilla (ja teimme sitten muotilla pyöreitä levyjä), mutta kurssilla taikinavastaava kauli tehokkaasti jokaisen taikinapalan erikseen. Ohjeen mukaisesta annoksesta tulee 24 gyozaa. Tein nyt tuon koko satsin, mutta laitoin puolet valmiiksi täyteyistä gyozoista pakasteeseen. Sulatuksen jälkeen ne keitetään ja paistetaan. Toivottavasti toimivat pakastusreissunkin jälkeen hyvin.

Minä aloitin gyozoiden teon laittamalla täytettä varten kiinankaalin suolan kanssa "itkemään" ja heti sen jälkeen tein taikinan. Kun taikina oli valmis, jatkoin täytteen tekemisellä. Näin työvaiheet etenivät järkevästi ja joustavasti.


KATKARAPU-INKIKVÄÄRIGYOZAT (24 kpl)

Täyte:

500 g kiinankaalta (minulla oli vain n. 400 g ja hyvin riitti)
1 tl suolaa
3 kevätsipulin vartta
2 pientä valkosipulinkynttä (tai 1 iso) raastettuna
3 rkl raastettua inkivääriä (ohjeessa oli 2 rkl, mutta noin ruokalusikallinen lisättiin kurssilla vielä valmistusvaiheessa)
tilkka rypsiöljyä

1,5 tl sokeria
1,5 rkl soijakastiketta
1,5 rkl sakea
3 rkl vettä
1,5 tl seesamiöljyä
1,5 rkl Maizenaa

180 g kuorittuja sulatettuja katkarapuja

Muista ottaa katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Huuhtele kiinankaali ja suikaloi se ohuiksi suikaleiksi. Laita suikaleet kulhoon ja sekoita joukkoon suola. Anna maustua 30 minuuttia. (Voit tässä vaiheessa siirtyä valmistamaan taikinaa ja jatkaa täytettä, kun taikina on valmis.)

Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet. Kaada kiinankaalisuikaleet siivilään ja valuta ja puristele kaikki neste pois. Kuullota paistinpannulla öljyssä kevätsipulia, inkivääriä ja valkosipulia muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon kiinankaali ja kuullota vielä muutaman minuutin ajan välillä sekoitellen.

Sekoita kulhossa kastikeainekset eli sokeri, soija, sake, seesamiöljy, vesi ja Maizena. Rouhi sulaneet katkaravut pienemmiksi paloiksi ja lisää ne pannulle yhdessä kastikeliemen kanssa. Sekoita hyvin ja anna kypsyä vielä hetken ajan, jotta Maizena kypsyy. Nosta täyte jäähtymään.


Taikina:

300 g vehnäjauhoja
0,5 rkl suolaa
1,5 - 2 dl vettä

Kiehauta vesi ja lisää siihen suola.

Siivilöi vehnäjauhot kulhoon ja sekoita kuuma vesi jauhojen joukkoon. Älä laita heti kahta desiä vettä, vaan ensin reilu desi ja sitten vähän kerrallaan lisää. Sekoita ensin vaikka puuhaarukalla, sillä kiehuvan veden ansiosta taikina on tosi kuumaa. Heti kun näpit antavat myöten niin ala työstää taikinaa käsin. Taikinasta pitää muodostua kiinteä pallo, jota vaivataan työ-/leivintasolla noin 10 minuuttia käsin. Noin viiden minuutin kohdalla taikinan koostumus alkaa muuttua, joten ole sinnikäs ja vaivaa tuo kymmenen minuuttia. Silloin taikina on kiinteä ja kimmoisa pallo.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele ne noin 3 cm:n paksuisiksi tangoiksi. Kääräise tangot tuotekelmuun ja jätä ne lepäämään puoleksi tunniksi.


Täyttäminen ja kypsentäminen:

Leikkaa kumpikin taikinatanko 12 osaan ja pyörittele ne palloiksi. Peitä pallot hiukan kostealla (ei märällä) liinalla etteivät ne kuivu ennen kaulimista. Kauli jokainen pallo noin kymmensenttiseksi ympyräksi (siis halkaisijaltaan) ja siisti ne muotilla ihan pyöreiksi. Peitä kaulitut levyt kevyesti kostutetulla liinalla, etteivät ne kuivu. (Jos sinulla on kokkikaveri, niin tehkää niin, että toinen kaulii ja toinen täyttää ja rypyttää.) Voit myös rullailla taikinaa muutamassa osassa pastamankelin läpi (meillä meni 5-säädöllä viimeinen mankelointi) ja painaa taikinalevystä muotilla ympyröitä.

Nosta pyöreän levyn keskelle noin teelusikallinen täytettä. Kokeillen huomaat, mikä on sopiva määrä, ja milloin taas on liikaa ja nyttyrä on vaikea sulkea. Ota pieneen kuppiin vettä, kastele sormi siinä ja sipaise taikinalätyn reunat märällä sormella (="liimaa"). Taita taikina puoliksi, nipistä sauma kiinni ja rypytä / laskosta reuna kiinni. Tässäkin oma tyyli ja tekniikka kehittyvät yrityksen ja erehdyksen kautta :)


Keitä gyozat reilussa, suolalla maustetussa vedessä. Taikina on kypsää, kun gyozat nousevat pintaan. Meillä meni 4-5 minuuttia kypsymiseen. Nosta keitetyt gyozat keittiöpyyhkeen päälle odottamaan paistamista.

Viimeinen valmistusvaihe on paistaminen. Kuumenna paistinpannulla tilkka rypsiöljyä ja paista jokaiseen gyozaan rapsakka ja ruskea pohja. Tarjoile heti. Makea chilikastike (josta lisää myöhemmin) on oivallinen kumppani näille nyttyröille.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, tein gluteenittomana ja olipa hyvää. 2,5 h meni :D t. Niina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että toimii myös gluteenittomana! Melkoista värkkäystä tämä on, mutta lopputulos palkitsee.

      Poista