sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Paras punajuurikeitto

Kyllä. Paras.

Ainakin paras minun tekemistäni punajuurikeitoista. Myös Armastus, joka on punajuurisuhteessaan vasta tutustumisvaiheessa, tykkäsi tästä, joten rohkenen julistaa tämän keiton parhautta. Minä pidän punajuurista kaikissa muodoissaan: säilöttynä, punajuurisalaattina, paahdettuna, borssikeitossa..., joten tartun punajuuriresepteihin innolla. Jollain ruokaideasurffailullani törmäsin tällaiseen reseptiin, jonka toteuttamiseen (soveltamiseen) oli aikaa vasta viikonlopun vapaina tunteina. Työpäivän jälkeen on mahdotonta valmistaa ruokia, joissa kestää kolmisen tuntia. Toisaalta valmistelut voisi hyvin tehdä vaikka pyhäiltana, jolloin maanantaina keiton viimeistely kävisi nopsakasti. 

Tähän punajuurikeittoon ihanaa aromia toi punajuurien kypsentäminen uunissa sekä valkosipulin paahtaminen niillä samoilla lämmöillä. Uunissa haudutettu valkosipuli on jo sellaisenaan niin hyvää, että ellei ole varovainen, se sujahtaa helposti suuhun eikä keittokattilaan. Kokkeile vaikka!


PUNAJUURIKEITTO

4 punajuurta
2 kokonaista valkosipulia
oliiviöljyä
n. 200 g purjosipulia
7-8 dl kasvislientä
1 valkosipulinkynsi
suolaa, mustapippuria
n. 2 rkl sitruunamehua
(hiukan hunajaa tarvittaessa)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese punajuuret, nosta jokainen oman foliopalansa päälle, lorauta päälle ruokalusikallinen öljyä ja tee jokaisesta folionyytti. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista pieni "hattu" pois ja kaada sipulin päälle/sisälle hiukan oliiviöljyä. Kääräise sipulitkin folioon (minulla ne olivat saman foliopalan sisällä). Nosta punajuuret ja valkosipulit uuniin kypsymään. Ohjeessa kypsennysaika oli 45 minuuttia, mutta minun punajuureni tarvitsivat kaksi tuntia kypsyäkseen. Valkosipulit pehmenivät vajaassa tunnissa, joten nostin ne pois ja jätin punajuuret kypsymään.

Kun punajuuret ovat kypsyneet, kuori ne (kuori lähtee helposti kaaputtamalla) ja lohko muutamaan osaan. Huuhtele ja silppua purjo, kuumenna kattilassa vähän öljyä ja paista purjoa sekoitellen noin viisi minuuttia, kunnes purjo pehmenee. Se saa myös ruskistua. Lisää kattilaan punajuurilohkot ja puristele sinne myös pehmenneet valkosipulinkynnet. Kaada kattilaan kasvislientä (tai vettä ja kasvisliemikuutio tai -jauhetta), ensin 5-6 desiä. Nosta lämpöä ja anna keiton kiehua pari minuuttia. Sammuta sitten liesi, raasta keiton sekaan yksi valkosipulinkynsi (kypsentämätön) ja soseuta keitto. Nesteen määrällä voit säätää keiton koostumuksen mieleiseksesi. Meillä keitto oli paksuhkoa ja siihen laitettiin kaikkiaan seitsemisen desiä nestettä. Mausta suolalla (tarvittaessa), sitruunamehulla ja mustapippurilla sekä hunajalla, jos maut vaativat tasapainottamista.

Meillä keittoa tarjoiltiin alkuruokana, ja paistoin annoksiin makulisäksi siivut vuohenjuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti